Oldtimer túra a határnyitás 30. évfordulóján

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 12. 18:51

Sternfahrt „Grenzöffnung 1989" címmel zajlott emlékutazás a Német Nagykövetség és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat támogatásával, az Anima Travel szervezésében.

30 évvel ezelőtt, szeptember 11-ére virradóan 0 óra 00 perckor nyitotta meg Magyarország korábban szigorúan őrzött határát Nyugat felé. November végéig majd 70 ezer egykori NDK-s állampolgár előtt nyílt meg a kapu így egy új világ felé.

Erre emlékezve érkeztek egykori NDK-s menekültek és a hajdani események iránt érdeklődők a kort idéző veterán autóikkal Budapestre szeptember 5-én.

A 30 évvel ezelőtti kort idéző veterán autók a Hősök terén

Fotó: Anima Travel

A határnyitás emblematikus helyszíneit felkereső csillagtúra első állomása az akkori Európa legnagyobb humanitárius segélyakciójának színhelye, Zugliget volt – tájékoztatta szerkesztőségünket az Anima Travel.

A Befogadás házában Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető elnöke, Fazekas Márta Ph.D. Közép-Európa szakértő, valamint a 30 éve menekülttáborként működő Csillebércen szolgáló Békefy Lajos Ph.D. református lelkész mondott beszédet. Mindenkit megérintett a magyar és német szemtanúk egykor egymást segítők találkozása.

A városnézés különleges elemeként a német vendégek ellátogattak a Magyar Nemzeti Múzeum „Befogadás napja '89" című, szeptember 29-ig még látható tárlatára.

Emlékezés a Magyar Nemzeti Múzeumban

Fotó: Anima Travel

Volkmar Wenzel német nagykövet rezidenciáján fogadta a résztvevőket, az estén Kozma Imre atya is szólt, felidézve személyes élményeit. Városszerte sokan felfigyeltek a német vendégek szombat reggeli veterán autós felvonulására, amely rendőri felvezetéssel vonult végig az Andrássy úton, majd sorakozott fel a Hősök terén.

Szemtanúk, szakértők fogadták az úton lévőket Zánkán, valamint a Páneurópai Piknik Sopron közeli emlékparkjában is, köztük Nagy László a 89-es események egyik szervezője.

A csillagtúra zárásaként a magyar trabantokkal és NDK-s oldtimerekkel kiegészült menet szimbolikusan ismét áthajtott a kelénpataki (Klingenbach) határon, majd a legendás „Danke Ungarn" felkiáltásokkal együtt örülve ünnepelte a 30 évvel ezelőtti történelmi fordulatot, amely az egységes és szabad Németországhoz, valamint Európa demokratikus átalakulásához vezetett.

A magyar trabantok és az NDK-s oldtimerek szimbolikusan ismét áthajtottak a határon

Fotó: Anima Travel