Görögország uniós oltási igazolást sürget az utazások újraindulásához

Forrás: turizmus.com

 2021. január 13. 13:47

Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, sürgetve, hogy az Európai Unió vezessen be koronavírus elleni oltási tanúsítványt, amelynek segítségével a tagállamok között könnyebbé válna az utazás.

A Politico Playbook számolt be arról, hogy a görög miniszterelnök az EU Bizottságának elnökéhez fordult javaslatával egy EU-szintű oltási igazolás – ún. vakcinaútlevél – bevezetésével kapcsolatban, hogy megkönnyítse a COVID-19 ellen már beoltott személyek szabad mozgását a tagállamok között. Ez a lépés újraindíthatná a nemzetközi utazásokat az országok között, ezzel pedig a turizmust is fellendítené.

A miniszterelnök szerint sürgősen szükség van az EU-szintű közös megegyezésre az oltási tanúsítvány kidolgozásának mikéntjéről és arról, hogyan érjék el, hogy azt minden tagállamban elfogadják. A görög kormányfő azt reméli, hogy a január 21-i uniós csúcstalálkozón felvetheti majd a kérdést.

Mitsotakis szerint “a szabad mozgás lehető leggyorsabb helyreállítása” nemcsak Görögország, hanem mindenki számára elsőrendű prioritás.

gorogorszag_123rf

Vajon lesz-e közös oltási tanúsítvány az EU-ban a görög javaslatra?

Fotó: 123rf.com

 

A levél mellé Mitsotakis mellékelt egy, a görög hatóságok által készített igazolástervezetet is, amely kiindulópontként szolgálhat egy ilyen kezdeményezésről folytatott megbeszéléshez.

Stefan de Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője kedden kijelentette, hogy „az ebben a levélben felvetett összes kérdést, az oltásokkal kapcsolatos egyéb kérdésekkel együtt az Európai Tanács keretében vitatják majd meg”, és a Bizottság várja "ennek a fontos találkozónak az eredményeit.”

A görög miniszterelnök a levélben azt is hangsúlyozta, Görögország nem teszi kötelezővé, vagy az utazás előfeltételévé az oltást. Akiket viszont már beoltottak, azok számára biztosítani kell, hogy utazhassanak. A tanúsítvány szerinte elég „pozitív ösztönzést nyújt arra, hogy az állampolgárok beoltsák magukat.”

Görögországnak azért is érdeke, hogy a turizmus minél előbb helyreálljon az országban, mert GDP-je közel 20%-át ez a szektor adja. A statisztikák alapján az első hullámot követő nyitásból és a turisták megindulásának köszönhető fellendülésből fakadóan az ország 5%-kal tudta csökkenteni a recessziót a tavalyi évben.

 

Aggódnak az adatvédők

Sokan azonban máris ellenzik a vakcianútlevél ötletét. Az oltás vagy az immunitás igazolása ugyan valóban segíthet a polgárok szabad mozgásában, de az EU adatvédelmi aktivistái máris felszólaltak ellene.

A Politico szerint az oltási igazolás és útlevél ellenzői azzal érvelnek, hogy ezek a papírok veszélyeztetnék az európaiak alapvető jogait azáltal, hogy az embereket egészségi állapotuk szerint kategóriákba osztanák, és megtagadnák azok számára a hozzáférést a közszolgáltatásokhoz, akik nincsenek beoltva. Ezen kívül megnyitnák az utat az állampolgárok egészségügyi adatainak további nyomon követése előtt is, ami adatvédelmi szempontból aggályos az aktivisták szerint.