Ománban jobb üzlet lehet a turizmus, mint az olaj

Forrás: eTurbo News

 2016. június 19. 16:15

Ománnak lassan minden esélye meglesz rá, hogy turizmusa ellensúlyozza a gazdaság kiszolgáltatottságát az olajból származó jövedelmeknek. Az Egyesült Arab Emírségek után Omán a második olyan ország az Arab-öbölben, amely minden évben jelentősen növelni tudja turistáinak számát.

2015-ben az országba érkező 9,3 millió külföldiből 36 százalék volt körülbelül turista. A turizmus a GDP 2,2 százalékát adja az országban, ám előrejelzések szerint 2025-ig ez az arány 6,1 százalékra nő majd. Az ágazat ma 44 500 főt foglalkoztat, főként szállodákban, utazási irodákban. Szakértők szerint a szultánságnak jó esélye van rá, hogy az eddig elsősorban a kőolajra támaszkodó gazdaság számára a turizmus egy másik, hasonlóan erős bevételi forrást jelentsen a jövőben.

 

A turisztikailag is rendkívül jó adottságokkal rendelkező ország kormánya éppen ezért új turisztikai projekteket megvalósítását tűzte ki célul. Már bemutatták azokat a terveket, amelyek új resortok felépítését, illetve országszerte 12 kiemelt jelentőségű turisztikai projektet tartalmaznak. Egyebek mellett víziparkok fejlesztése, kastélyok és erődök felújítása, illetve öko-resortok építése is szerepel az elképzelések között.

 

Vannak azonban kevésbé optimista hangok is. Van, aki úgy látja, hogy a kormány erőfeszítései ellenére a legtöbb turisztikai célpont elhanyagolt, s gond az is, hogy a magánszektor kevésbé vesz részt a fejlesztésekben, ez azonban fontos lenne ahhoz, hogy emelkedjen a szektor munkaerő felvevő képessége. Miközben az állam az infrastruktúra kiépítésén dolgozik, a turizmus valódi sikere a kisebb magáncégek sikerén múlik majd, és azon, hogy ezek hogyan tudják fenntartani üzleteiket.

 

Az ország turisztikai minisztériuma intenzív marketingkampányba kezdett, ugyanakkor a sikerhez mindenképpen fontos a turizmusban dolgozók szemléletformálása és oktatása is.