Öngyilkos merénylő robbantott Luxorban

Forrás: turizmus.com

 2015. június 10. 14:14

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát szerdán Egyiptom egyik fő turistalátványosságánál, a Luxorban lévő karnaki templomkomplexum közelében, négy embert megsebesítve, további két támadó pedig a rendőrökkel vívott tűzharcban vesztette életét. Turisták nincsenek a sebesültek között.

Az egészségügyi minisztérium négy sebesültről – köztük két rendőrről – számolt be, és közlése szerint turisták nincsenek a sebesültek között, amit a Kairóban működő külképviseletek is megerősítettek.

A két agyonlőtt merénylő sorsáról eltérő hírek láttak napvilágot, az első jelentések szerint a rendvédelmi erők tagjai végeztek velük, a CBC egyiptomi székhelyű műholdas csatorna által megszólaltatott szemtanúk viszont arról számoltak be, hogy az egyik elfogott fegyverest saját társa lőtte agyon, valószínűleg azért, hogy ne tudjon vallomást tenni.

A merénylet helyszínén, a templomkomplexum melletti nyílt parkolót szegélyező bazárok tulajdonosai azt is elmondták, hogy a terroristák taxin érkeztek, és maga a taxisofőr riasztotta a rendőröket, ezután robbant ki a tűzharc. A történteknek ezt a változatát hivatalos források nem erősítették meg. A belügyminisztérium a nap folyamán azt közölte, hogy rövidesen beszámolnak a részletekről, ezt azonban az esti órákig nem tették meg.

A merénylők más sajtójelentések szerint is autóval érkeztek a templomkomplexumhoz, de ezek a híradások arról szóltak, hogy előbb ketten golyózáport zúdítottak a világhírű látványossághoz vezető utat őrző rendőrökre, majd harmadik társuknak sikerült átjutnia a rendőrségi útakadályon, és ott hozta működésbe robbanószerkezettel felszerelt mellényét.

Egyelőre egyik Egyiptomban tevékenykedő iszlamista milícia sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. Az iszlamista Mohamed Murszi volt egyiptomi elnök 2013-as megbuktatása óta rendszeressé váltak a kisebb-nagyobb robbantásos merényletek, amelyek célkeresztjében majdnem mindig a biztonsági erők tagjai állnak.

A közkedvelt idegenforgalmi célpont ellen indított támadás komoly csapást jelenthet azok számára, akik a forradalmi évek káosza miatt mélypontra zuhant turizmus újraélesztéséért küzdenek. Nem egész egy hete ismeretlen motorosok lőtték agyon az egyiptomi idegenforgalmi rendészet két tagját a gízai piramisok közelében.

A szerda délelőtt végrehajtott luxori merényletre reagálva a műemlékvédelmi miniszter utasítást adott a régészeti helyszínek védelmének megerősítésére, amelyet a belügyi tárcával együttműködve hajtanak végre – jelentette a MENA hivatalos hírügynökség.