Online is vehetünk már Budapest-bérletet

Forrás: turizmus.com

 2017. július 14. 18:57

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) elindította a közösségi közlekedésben használatos bérletek internetes értékesítését. A vásárlóknak minden nap be kell majd lépniük az online felületre.

A BKK közleménye szerint először a teljes árú és tanuló, félhavi és havi Budapest-bérletek, 24, 72 órás és hetijegy online megvásárlására lesz lehetőség, amit később a többi termékre is kiterjesztenek.

Első lépésként a vevőnek egy személyazonosításra alkalmas igazolvánnyal regisztrálnia kell a honlapon. A vásárlás hasonló elven működik, mint a jegyértékesítő automatáknál, vagyis az utas kiválaszthatja a terméket, beállíthatja az érvényesség kezdő dátumát, majd bankkártyával tud fizetni.

A BKK online jegyértékesítési felülete

Fotó: bkk.hu

Az utazási jogosultság vizuális megjelenítéséhez internetkapcsolattal rendelkező okostelefon segítségével egy webes felületre kell belépni, amelyet naponta egyszer frissítenie kell az utasnak. A frissítéssel töltődik le az adott napra szóló utazási jogosultság, illetve a csalások megelőzésére szolgáló biztonsági elemek.

Az ellenőrzés során a BKK jegyellenőrei az ügyfelek által – az utazási jogosultsághoz rendelt – személyazonosításra alkalmas okmányokat és az internetes felületen megjelenő QR-kódot fogják ellenőrizni, az erre a célra szolgáló kézi készülékekkel. Az ellenőrzés online rendszerben történik, vagyis a QR-kód, illetve az igazolvány beolvasásakor az ellenőrök azonnali visszajelzést kapnak arról, hogy az adott ügyfél rendelkezik-e érvényes bérlettel.

Azokon az autóbuszjáratokon, ahol első ajtós felszállási rend van érvényben, illetve a metróbejáratoknál és a hajójáratokon a mobiltelefonon megjelenő termék felmutatása jogosít az utazás megkezdésére, mely jelzi, hogy az adott termék érvényes-e.

A szeptemberig tartó bevezetési időszakban a rendszer működését elemzi a BKK, majd azt a tapasztalatok és a felhasználók véleménye alapján továbbfejleszti.