Online, sokféleképpen: a rév és a vám esete

Szerző: Németh Andrea

 2016. április 27. 10:53

Az „online" utazási irodák egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a piaci tortából. Ezúttal annak próbáltunk utánajárni, kinél mi a biztos növekedés titka, milyen működési modellel dolgozik, miben látja a fejlődés kulcsát.

Azt gondolnánk, egy elsősorban online eszközökre támaszkodó utazási iroda jóval alacsonyabb költségekkel és egyszerűbben működik, mint „offline" társaik, pedig koránt sincs így: amit nyernek a réven, azt elveszítik a vámon, tekintve, hogy kevesebb alkalmazottal dolgoznak ugyan, viszont állandó fejlesztő csapatot kell foglalkoztatniuk az informatikai kihívások gördülékeny és rugalmas leküzdésére.

A másik aspektus, hogy az utazás tud ugyan „dobozos" és egy könyvhöz hasonló egyszerűséggel megvásárolható termék lenni, de az utasok jelentős részének még mindig igénye van arra, hogy felmerülő kérdéseit személyesen vagy telefonon, de „élő embernek" tehesse fel.

A piaci szereplőket arról faggattuk, ki milyen nehézségekbe ütközik, és milyen modellben látja a hatékony működés kulcsát. Valaki a kockázatot próbálja minimalizálni vagy a rugalmasság és a hatékonyság áll működése középpontjában, más a több lábon állás híve, vagy új, speciális igényekkel rendelkező célcsoportra fókuszál. De a bölcsek köve senkinél sincs ott, senki nem dőlhet hátra keresztbe tett kézzel.

Klasszikus értelemben online irodának nevezni ma még nem sok szereplőt lehet, a dinamikus csomagolás pedig amilyen egyszerűnek és praktikusnak tűnik az utas szemével, olyan bonyolult utaztatói oldalról.

 

Dinamikusan, légitársasági háttérrel

Erről minden bizonnyal izgalmas kulisszatitkokat tudna megosztani egy négyszemközti beszélgetésen a Wizz Tours, amelyet 2015 óta a korábban a Neckermannál és a Green Travelnél megismert Kormány Péter kereskedelmi menedzserként erősít, Barits János ügyvezető mellett. Ősz óta a Wizz Tours önálló, utazásszervezői tevékenységet végző kft.-ként működik.

 

Működési modellje egyszerű és átlátható, ami mindenképpen vonzó az utas szemével, aki bruttó árakat kap. Dinamikus csomagolást tesz lehetővé, az utasnak csak azt kell beletennie a saját maga által összeállítandó csomagjába, amire ténylegesen szüksége van. A 10 nyelven, és ugyanennyi – főként kelet-közép-európai, valamint német, svéd, angol, olasz és spanyol – piacon működő weboldalukon keresztül repülőjegyet és szállást kínálnak, illetve egyéb kiegészítő szolgáltatásokat, többek között transzfert és biztosítást. A kínálatban a teljes Wizz Air hálózat szerepel  119 úti céllal, illetve 30 ezer szálláshely, minden kategóriában. Egyszerre végeznek kiutaztatást és beutaztatást: Budapesten csaknem 300 szálláshely szerepel az adatbázisukban.

Költséghatékony működésre törekednek, egyebek mellett kiszervezték a call centert. Minden utas közvetlenül a Wizz Tourssal áll szerződésben, ők vállalják a felelősséget minden szolgáltatásért, vagyis az utasnak van kihez fordulnia, saját anyanyelvén. Utcai irodát nem tartanak fenn.

Legnagyobb előnyüknek a kedvező árakat tartják, amelyet a hatalmas volumennek és az ebből eredő beszerzési oldali árkedvezményeknek köszönhető. E két nagy fegyvertényen kívül az is fontos, hogy minden „műfajban" versenyre kelhetnek, hiszen nyaralódesztinációk is szerepelnek a kínálatban.

Óriási hangsúlyt helyeznek a webfejlesztésre, igyekeznek új funkciókat bevezetni, a szálláshelyeknél például már a foglaláskor látszanak az ügyfélértékelések.

A Wizz Tours ambícióit jelzi, hogy erre az évre egyelőre 750 milliós vagyoni biztosítékot tett le, amivel rögvest a második helyre került a 12 százalékos kauciót igazoló utazásszervezők sorában. MUISZ-tagok lettek, és felvették a kapcsolatot az MSZÉSZ-szel is.

 

Nagy volumen, minimális kockázat

Pici, jelenleg csupán 3 fős értékesítői csapattal, utcai iroda nélkül, viszonteladói engedélyekkel, gazdag, kizárólag partnerekre alapozott termékkínálattal kezdte meg működését a Netrisk.hu biztosítási alkuszcég „utazási piactere", az Utazasnet.hu. A cég az iroda vezetését, partnerköre kiépítését tapasztalt szakemberre bízta Gyerő Krisztina személyében.

 

Koncepciójuk lényege, hogy az oldalon minél szélesebb körben megtalálhatók és megvásárolhatók legyenek az utazási termékek, összehasonlítható módon. A csomagtúrák 2015 júliusától foglalhatók, augusztus végén indult a repülőjegy-eladás, szeptemberben a szálláshely-értékesítés, és további fejlesztéseken dolgoznak: a szezonra belföldi csomagokkal bővül a kínálat, a legnagyobb durranás pedig a dinamikus csomagolás. Ebben IATA-irodával (Tensi) működnek együtt, az úti célok több ezer szállással összekombinálhatók, a végeredményt pedig az utas egy csomagban, bruttó áron láthatja. Terveznek bele olyan funkciókat is, mint transzfer vagy az idegenvezetés lefoglalása, reptéri parkolás pedig már az első verzióban is elérhető.

Informatikai fejlesztések és online marketing terén mindenképpen segíti az oldalt tőkeerős háttere és a szakember gárda, de az a több százezres ügyfélkör is, amelyben ráadásul részletes profiladatok is rendelkezésre állnak a pontosabb szegmentáláshoz. A Netrisknek köszönhetően náluk olyan utasbiztosítások is elérhetők, amelyek utazási irodáknál nem.

Mindenütt bruttó árakat használnak, és minden csomagajánlatnál feltüntetik a szervező tour operatort is. Gyerő Krisztina kiemeli, az online műfajnak nagy előnye a rugalmasság és a költséghatékonyság, de sok nehézséggel is szembe kell nézniük. Ilyen például a hiányos szabályozás, amely szerint ma még kézzel kell aláírni az utazási szerződést. Az offline-nál a kézbe fogható katalógus, az iroda megjelenése és a személyes kapcsolat nagyobb teret ad a meggyőzésre, míg ők nehezebben tudják befolyásolni a döntéseket. Ugyanakkor az utasok edukációja is szükséges, mert elvárják ugyan az online nyújtotta versenyképes árakat, ám mellé olyan szolgáltatásokat is, amelyek a hagyományos irodák sajátja és „szexepilje".

 

Több lábon, online és offline házasításával

Mostanra érett be az a sok erőfeszítés és fejlesztés, amelyet az Utazom.com tett az elmúlt öt évben. A túrablogból indult cég egyre nagyobbra nőtt, és ma már csak síeléssel és belfölddel szállás értékesítéssel nem foglalkoznak, minden más megtalálható náluk. Szerveznek és közvetítenek, online értékesítés mellett nagy hangsúlyt fektetnek viszonteladó partnereikkel ápolt kapcsolatukra.

Márffy György ügyvezető nem rejti véka alá: az utazásközvetítés műfaját önmagában nem látja életképesnek, szerinte ma online utazási iroda nagyon nehezen képzelhető el profitábilisan saját árualap nélkül mivel a  közvetítés terén nagyon erős verseny tapasztalható ami a reklámköltségek miatt erősen csökkenti az eredményt. Tevékenységüket úgy építették fel, hogy viszonteladás és repülőjegy-értékesítés mellett a legnagyobb hangsúlyt a saját árualap értékesítésére helyezik amiben meghatározó szerepe van viszonteladó partnereiknek.. Utcai irodát is fenntartanak, mely épp nemrég költözött új helyszínre a Károly körúton.

 

Kevés utaztató van, amely ennyire sokoldalú. Jöttek is az eredmények, erősek Spanyol- és  Horvátországban, tavaly a legnagyobb Kuba-értékesítők és az egyik legmeghatározóbb körutas viszonteladók voltak, amire igen büszkék, hiszen az eredmények zömét a Google organikus találatokkal hozták, így mindez informatikai sikertörténet is egyben. Nem véletlen, hogy a 30 fő körüli csapatban saját fejlesztőgárda dolgozik.

A fejlesztések idő és jelentős erőforrás igénye miatt a piac koncentrálódására, tisztulására számítanak az utazom.com nál

Az Utazom.com 2015-ben Kolozsváron nyitott irodát, és Utazom partner néven új, ingyenes szolgáltatást indított, mellyel 40 hazai utazásszervező kínálata érhető el, sok praktikus szűrő segítségével. Forgalmuk évente duplázódott, az árbevétel 2014-ben elérte az egymilliárd, 2015-ben a kétmilliárd forintot, kauciójuk erre az évre 120 millió forint.

Bár az eredmények impozánsak, nehézségekről az Utazom.com is beszámolt. Az online irodák helyzete főleg a nagy nemzetközi konkurencia mellett nehéz, hiszen azok hasonló vagy azonos terméket kínálnak az interneten, eltérő, sokszor könnyebb gazdasági és jogi szabályozás mellett.

 

Speciális célcsoportra fókuszálva

Ezekben a hónapokban alakul át és olvad össze a corporate utaztatás és konferenciaszervezés területén jelentős szerepet betöltő Weco-Travel Kft. és az online utazási szolgáltatásokat nyújtó repjegy.hu, valamint hurra-nyaralunk.hu oldalakat üzemeltető Weco-Online Kft. A cél, hogy lehetőséget nyissanak a corporate és online üzletágak szorosabb együttműködésére. Horváth Balázs ügyvezető elmondta, a költség- és bevételoldali, illetve az ügyfélportfólióban fellelhető szinergiák jobb kihasználására helyezik a hangsúlyt, a hatékonyságnövelés mellett. A 2016-os év még erről az átalakulásról szól majd, a feladatok, folyamatok összehangolásáról.

Nem annyira a működés formájára, mint inkább magára az utasra, az utasigényekre szeretnének fókuszálni, és ezekhez hozzárendelni a szolgáltatásokat, kinek-kinek vérmérséklete szerint. Ennek megfelelően az online-ra is a lehetőségeket bővítő eszközként tekintenek. A tervek között szerepel a repjegy.hu és a hurra-nyaralunk.hu oldalak megújítása, corporate területtel történő összekapcsolása, kifejezetten az eddig kevésbé lefedett és kiszolgált kkv-szegmensben. Szeretnék az online szolgáltatások és funkciók körét úgy bővíteni, hogy minél speciálisabb és személyre szabható eszközt adhassanak a kis- és középvállalkozások kezébe, amelyeknek teljesen más utazási szokásaik és elvárásaik vannak, mint a multicégeknek.

Figyelembe véve, hogy a Weco rendezvényszervezéssel is foglalkozik, összeáll a kép: a cég legnagyobb erőssége, hogy az üzletemberek és a cégek náluk mindent egy helyen kaphatnak meg, sőt, ha privát utat terveznek, abban is partnerek. Jelenleg a stratégia és a fejlesztési irányok véglegesítése zajlik.

 

Vegyes termékstruktúra, merész újítások

Merész újítónak számít, és jól pörög az Indulhatunk.hu, melynek működési modellje talán már ismert szakmai berkekben. A Forró Tamás vezette cégcsoport meghökkentő marketingakcióiról ismert, tavaly nagy vihart kavart az ajándék belföldi pihenés, illetve az illetékmentesség repülős utazások foglalása esetén.

 

Az online mellett tették le a voksukat, hiszen a cégcsoporthoz tartozik, és jól prosperál a SzállásOutlet.hu, emellett számos  utazási portál, köztük a MindenKupon, a MindenUtazás.hu, a MostUtazz.hu, a hoteloutlet.sk és a cazareoutlet.ro.

Ugyanakkor szükségszerűnek érezték a mára már a 16 irodából álló offline hálózat felépítését, mert azt tapasztalták, hogy a nagyobb értékű külföldi utazások foglalásakor még nagyon sok ügyfél igényli a személyes kapcsolatot, „akarja látni, hova fizeti be a pénzét".

Kiutas forgalmuk tavaly 1,7-2 milliárd forint körül alakult, jelentős arányt képviselnek a sajátszervezésű utak náluk is. Ám az eredmények mögött folyamatos és jelentős, több tízmilliós informatikai fejlesztések állnak, a változásokra minden esetben gyorsan, dinamikusan reagálnak, jelenleg 50 fő körüli létszámmal működnek.