Önvezető buszok közlekednek az egyik regionális vonalon Skóciában

Forrás: turizmus.com

 2023. május 21. 13:32

Önvezető autóbuszokat állított menetrend szerinti regionális forgalomba május 15-én az egyik legnagyobb brit közlekedési vállalat, a Stagecoach.

Az AB1-es buszjárat Edinburgh közelében, egy 22 és fél kilométeres vonalon közlekedik, és többek között a Firth of Forth-öböl egyik híres hídján is áthalad – írja a Travelbook.

A társaság tájékoztatása szerint az AB1-es a világ egyik első olyan járata, amely regisztrált, menetrend szerinti forgalomban közlekedik teljes méretű önvezető buszokkal. A járat hetente akár tízezer utast is szállíthat.

A tesztidőszakot 2025-ig tervezik összesen öt önvezető járművel. Az üzemeltetést nem bízzák teljes egészében a számítógépre, a fedélzeten a vállalat két munkatársa is tartózkodik: a biztonsági sofőr a volánnál, hogy monitorozza a rendszert és bármikor be tudjon avatkozni, a másik alkalmazott pedig az utastérben, hogy ellenőrizze a jegyeket és válaszoljon az utasok esetleges kérdéseire.

A Stagecoach önvezető autóbuszai Edinburgh környékén közlekednek

Fotó: Stagecoach / YouTube

A Stagecoach állítása szerint a projekt előkészítése tíz évet vett igénybe, az alkalmazott rendszer összesen 1,8 millió kilométernyi utat teljesített a tesztek során.