Optimistán várja a szezont a Hertz Autókölcsönző

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2022. április 08. 10:17

Bár a válság az autókölcsönző-piacot is új kihívások elé állította, a Hertz csapata optimista várakozásokkal készül az idei szezonra –nyilatkozta Hruda Csaba, a Mercur Rent a Car Kft. cégvezetője.

Hogyan érintette a céget a koronavírus két éve?

Hruda Csaba

Fotó: Hertz

Drámaian. A 2020-as hirtelen bezárkózás váratlanul ért bennünket is, nem volt erre semmilyen előzetes forgatókönyvünk, mondhatni improvizáltunk, de azért igyekeztünk alkalmazkodni. Szükség volt a gyors helyzetfelismerésre, értékelésre és a bátor, néha fájdalmas döntések meghozatalára. De úgy gondolom, ez az időszak bizonyos értelemben meg is erősített minket. Megtanultuk, hogy nincs lehetetlen helyzet, ha akarsz segíteni magadon, nem adod fel, kitartóan küzdesz a célodért, akkor a szerencse is melléd szegődik. Persze ehhez kell az összefogás minden téren, valamint az erőforrások nagyon hatékony kihasználása.

 

Milyen túlélési stratégiákat dolgoztak ki?

Próbáltuk azokat a minimális lehetőségeket kihasználni, amelyek még adódtak. Ilyen volt például a hirtelen járattörlések miatt külföldön rekedt magyarok és Magyarországon ragadt külföldiek hazajuttatása. Erre akciókat szerveztünk, felvettük a kapcsolatot nagykövetségekkel itthon és külföldön, hirdettük a lehetőségét, hogy a Hertz autóival haza lehet jutni. A gyakorlatban ez úgy működött, hogy ha egy külföldi hazautazott a mi autónkkal, akkor az ottani nagykövetséggel felvette a kapcsolatot, és az általa leadott autót egy, a közelben tartózkodó, Magyarországra hazajutni kívánó személynek kiközvetítették, aki így visszahozta az autónkat Magyarországra. Természetesen ez önmagában nem kompenzálta a bérleteink és ezáltal a bevételek drámai csökkenését, ezért szükséges volt a költségeinket is azonnal jelentősen megvágni.

Igyekeztünk a flottánk egy részétől lehetőleg gyorsan megszabadulni, ami szintén nem ment könnyen, hiszen a lezárások első heteiben az autópiacok is befagytak. Próbáltuk a megrendelt flottánk átvételét lelassítani, átütemezni. Ebben nagyszerű hozzáállást tapasztaltunk mind a beszállító, mind a finanszírozó partnereinktől, amit ezúton is köszönünk. Igaz, hogy a magunk részéről is igyekeztünk tartani a szavunkat, nem mondtunk vissza korábban megrendelt autókat, csupán átütemeztük az átvételüket.

A munkaerő-állomány terén is szükség volt megszorításokra, kénytelenek voltunk néhány dolgozót elbocsátani. Igyekeztünk elsősorban olyanoktól megválni, akik több lábon álltak, például nyugdíj mellett vagy másodállásban részmunkaidősként dolgoztak, de azért így is volt pár fájdalmas búcsú. Az első, legnehezebb hónapokban dolgozóink bérének átmeneti csökkentésére is szükség volt, amit kivétel nélkül mindenki elfogadott. Cserébe, amint a lehetőségek javultak, igyekeztünk őket kompenzálni. Ezenkívül több stratégiai partnerünk méltányosságból elengedte vagy csökkentette a felénk nyújtott szolgáltatások díjait, ami szorosabbra fűzte az üzleti kapcsolatot.

Az elmúlt időszak mennyiben rendezte át a hazai piacot?

Igen, érzékelhető némi átrendeződés. A szolgáltatók közül néhányan eltűntek, de azért a többség, ha kicsit megtépázva is, túlélte a nehéz időket. A kereslet oldalán előbb az üzleti forgalom kezdett el visszaépülni, először belföldön, ahol például a kis áruszállítók iránti kereslet a pandémia alatt is folyamatosan élénk volt, mondhatnám felülreprezentálódott a korábbi időszakhoz képest. 2021 tavaszán a flottakezelők mellett lassan a többi üzleti partner is visszatért, 2021 nyarától elindult a külföldi üzleti forgalom, majd nyár végére a szabadidős utazók is megjelentek, bár még nem érték el a pandémia előtti létszámot.

A járvány kitörése óta számos új jelenség vesz körül minket. Ebből mi csapódik le az ügyféligényekben?

Elterjedt és ha nem is a lezárások alatt tapasztalható mértékben, de velünk maradt a home office, ami nem feltétlenül kedvez a mobilitásnak. Voltak azonban egyéb változások is. Különösen a 2021-es évre volt igaz, de részben máig megmaradt, hogy a korlátozások miatt a külföldi üzleti utazók – ha ritkábban jöttek is – a korábban megszokott néhány nap helyett hosszabb ideig maradtak. Szintén a repülőjáratok csökkenésének tudható be, hogy megnövekedett az igény az úgynevezett egyutas bérletekre. Ez úgy működik, hogy a bérlő a felvett autót egy másik országban adja le, és megtéríti annak költségét is, hogy az autót a bérbeadó hazaszállítsa.

Ugyancsak új jelenségként tapasztaltuk, hogy lerövidült a foglalások beérkezése és a bérlet kezdete közötti időszak. Vagyis – valószínűleg a bizonytalan utazási környezet miatt – az ügyfelek jellemzően csak röviddel a várható utazás előtt foglalták le gépjárműveiket, ami nehezítette az előzetes flottatervezést. Voltak változások a preferált gépjárműtípusok terén is. Már említettem, hogy az online vásárlások arányának növekedése próbára tette a kiszállítással foglalkozó vállalkozások kapacitását, ezért megugrott a kishaszongépjárművek bérlete iránti kereslet. Továbbá a fertőtlenítési és távolságtartási óvintézkedések okán kissé eltolódott az igény a nagyobb terű bérautók felé.

A járvány idején alakult ki, és mára egyre súlyosabb az ellátási hiány a gépjárműgyártóknál. Ez hogyan érinti az autókölcsönzőket?

Az ellátási láncban jelentkező problémák miatt kevés a rendelhető és belátható időn belül elérhető autó, ami nehézséget jelent a céges flották megfelelő feltöltésében és tervezett időszakos cseréjében. Áthidaló megoldásként adódik a bérautók igénybevétele, ami jellemzően több hónapos bérleteket generált és generál ma is az autókölcsönzés piacán. Mivel a flottabeszerzés az autókölcsönzők számára is nehézkessé vált, a korlátozások megszűnésével élénkülő bérautó-kereslet egy növekedésre nem – vagy csak korlátozottan – képes bérautóflotta-kínálattal áll szemben, ami a bérleti díjak jelentős emelkedését vonja maga után. A magasabb gépjárműbérleti-díjak várhatóan velünk is maradnak, mert ha a kínálat bővülhet is a jövőben, a gépjárművek beszerzési árai, a finanszírozás kamatai és az egyéb járulékos költségek, például a munkabérek folyamatosan emelkedtek és emelkednek tovább, ami nem teszi lehetővé a díjak jelentős csökkentését akkor sem, ha a verseny élénkül.

A sok nehézséggel a hátuk mögött milyen várakozásokkal tekintenek a 2022-es szezonra?

Idén a bérautók iránti kereslet további bővülését várjuk, s az előbb részletezett okokból a bérleti díjak tartósan a korábban megszokottnál lényegesen magasabb szinten maradhatnak. Reméljük, hogy ha velünk is marad a járvány, már nem – vagy csak jóval kisebb mértékben – érezteti hatását a mobilitás piacára. Az előrejelzések, foglalások azt prognosztizálják, hogy 2022 nyarára a turizmus is újra erőre kap, és visszatérhet a járvány előtti legszebb évek színvonalára, vagy talán meg is haladhatja azt.

Reméljük, hogy a flottarendeléseink időben megérkeznek, és képesek leszünk megfelelő számú és minőségű bérautóval kiszolgálni ügyfeleinket.