Órákat vesztegelt egy gép utasokkal Ferihegyen, vizsgálat indul

Forrás: MTI

 2020. február 18. 18:33

Haladéktalanul kivizsgálja a kormányhivatal a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren kedden órákon át veszteglő Ryanair-járat ügyét.

A Ryanair légitársaság járata a nap folyamán mintegy hat órán át vesztegelt a repülőtéren, ezért Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és György István területi közigazgatásért felelős államtitkár fogyasztóvédelmi vizsgálatra utasította Budapest Főváros Kormányhivatalát, hogy megállapítsák: az eset kezelése során a Ryanair eleget tett-e jogszabályi kötelezettségeinek – írta a Miniszterelnökség közleményében.

Úgy fogalmaztak: "felháborítónak tartjuk, ahogyan a légitársaság kezelte a felmerült problémát. Az utasoknak joguk van a tájékoztatáshoz, a légitársaságtól pedig elvárható, hogy mindent megtegyenek a kényelmetlenségek csökkentése érdekében".

A fogyasztóvédelmi vizsgálat során a kormányhivatal feladata megállapítani, hogy a Ryanair eleget tett-e az utasokkal szembeni kötelezettségeinek – írták, hozzátéve, hogy minden esetben szigorúan fellépnek az utasok jogainak védelme érdekében.

Az Index az érintett repülőjárat felháborodott utasaira hivatkozva azt írta, hogy a kanári-szigeteki Gran Canariába tartó Ryanair-gépnek kedd reggel fél hétkor kellett volna felszállnia, de még fél 12-kor is a repülőtéren, a földön körözött.

A cikk szerint az utasokat nem engedték leszállni és csak hiányos tájékoztatást adtak nekik, majd a pilóta közölte velük, hogy a gép kigurul a felszállópályára, ahol elégetnek "némi üzemanyagot". A Budapest Airport járatinformációi szerint a gép végül 12.19-kor felszállt.

A Ryanair egyik gépe Budapesten. Képünk illusztráció, nem a cikkben szereplő járatról készült

Fotó: 123rf.com

Azonnali vizsgálatot kért az ügyben a Ryanair vezetőségétől Ujhelyi István, az EP közlekedési és turisztikai bizottságának alelnöki tisztségét is betöltő európai parlamenti képviselő. Közölte, nem ez volt az első olyan eset, amikor a Ryanair egyik járata túlsúlyra vagy más technikai problémára hivatkozva később indult el, az utasok pedig nem kaptak semmilyen jogos pluszellátást a fedélzeten.

"Az elmúlt időszakban szakemberekkel és európai döntéshozókkal közösen megalkottuk és az Európai Bizottság asztalára tettük a Fapados Etikai Kódexet, amely a többi között az ilyen esetekre is előírja a méltányos és elégséges szolgáltatást" – fogalmazott a politikus.

Azonnali vizsgálatot kért a Ryanair vezetőségétől a Budapestről a Kanári-szigetekre induló kedd reggeli járattal történtek miatt Ujhelyi István szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő.