Orbán Viktor fontos bejelentést tett a ferihegyi repülőtér visszavásárlásáról

Forrás: MTI/turizmus.com

 2024. április 08. 18:39

A kormány reményei szerint a ferihegyi repülőtér napokon belül visszakerül többségi állami tulajdonba – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben.

Ahogy ez megtörténik, a kormány dönteni fog az oda vezető infrastruktúra kérdéséről is – válaszolta a kormányfő egy, a repülőtérre vezető vasútvonallal kapcsolatos azonnali kérdésre az MTI tudósítása szerint. A miniszterelnököt az LMP-s Kanász-Nagy Máté kérdezte budapesti fejlesztésekkel kapcsolatban.

Az már korábban kiderült, hogy a magyar kormány a francia Vinci SA infrastruktúra-üzemeltető céggel társulva vásárolja meg a repteret, majd ezt követően katari befektetési alap is beszállhat pénzügyi vagy stratégiai befektetőként.

A Liszt Ferenc-repülőtér 1-es utasmólója kívülről

Fotó: Budapest Airport

Napokkal ezelőtt a Nemzetgazdasági Minisztérium jelezte, hogy a repülőtér visszavásárlása továbbra is ütemezetten halad, a tranzakció a végső fázisában jár.A repülőtér visszavásárlása a rendszerváltás utáni időszak messze legnagyobb tranzakciója, ebből fakadóan bonyolult és komplex feladatot jelent, hiszen a repülőteret eladni könnyű, visszavásárolni azonban nehéz. Nem ritka, hogy egy ilyen volumenű megállapodás bárhol a világon éveket vesz igénybe. Ezekhez az ügyletekhez képest a jelenlegi tranzakció előrehaladása kifejezetten gyorsnak értékelhető – írta akkor a szaktárca.

Kifejtették, hogy a tárgyalások során a hitelezői konzorciummal való megegyezés legalább annyira fontos, mint az eladóval történő megállapodás. Ezért ezekre a tárgyalásokra egymással párhuzamosan került sor, amelynek keretében több tucat bankkal és nemzetközi alappal kellett megállapodni. A nemzetközi befektetői és hitelezői kör mindvégig pozitívan értékelte, hogy a kormány gyors és szakszerű módon történő megállapodásra törekszik – fogalmazott múlt heti közleményében az NGM.