Orchideát Ázsiából? TILOS!

Forrás: turizmus.com

 2018. április 19. 11:04

Kezdhetjük irigyelni az amerikai vagy ausztrál hatóságokat, amelyeknek módjuk van minden be- vagy hazautazót egyesével ellenőrizni.

Bizonyára többen átélték már, amikor az USA-ba, vagy Ausztráliába érkezve az útlevélellenőrzés után, a vámolásnál is szigorúbban kérdezték meg, van-e a csomagjában szalámis szendvics zöldpaprikával, mert akkor azt ők inkább elvennék és megsemmisítenék. A NÉBIH szakemberei legszívesebben ugyanezt tennék a Magyarországra érkezőkkel, de kicsit nehézkes lenne a schengeni övezeten belül. Ezért legalább a magyar turistákat kellene felvilágosítani, milyen kockázatot rejt hazahozni egy cserjét vagy akár csak egy csokor virágot, nem is beszélve egy kedves macskáról, kutyáról, netán görényről.

A MUISZ április 18-i vacsoráján a Magyar Tudományos Akadémia Vörösmarty termében a NÉBIH két szakembere, Pataki György (Növényegészségügyi és Szaporítóanyag-ellenőrzési osztály) és Pallós László (Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság) tartott prezentációt a témában.

Pataki György (NÉBIH)

Fotó: Bara Szilvia

Az utazási szakemberek megtudhatták többek között, hogy az olaszországi Puglia régióban olajfaligetek pusztultak ki, vélhetően egyetlen, felelőtlenül bevitt és elültetett kávécserje miatt. Ugyanilyen bajt okozhatnak Magyarországon is a külföldről, élő növények levelein behurcolt kórokozók. Az egyik kirívó példa a távol-keleti országokban ajándéknak vásárolt orchidea, amelyet, elsősorban Thaiföldről, növény-egészségügyi bizonyítvány nélkül szigorúan tilos behozni Magyarországra.
Tudomásul kell venni a magyar turistáknak, hogy az általuk külföldről hazahozott, elsősorban az ültetésre szánt növény, akár egy-két tő is nagy környezeti és gazdasági kárt tudnak okozni.

Nem kevésbé kockázatos az állatállomány megfertőzése, akár gondatlanul behurcolt élelmiszerekkel, amikkel kedvességből etetnek vadon vagy állatkertekben élő állatokat. Jó példa erre az afrikai sertéspestis megjelenése Európában.

Pallós László

Fotó: Bara Szilvia

A NÉBIH szakemberei állnak az utazási irodások rendelkezésére, mire hívják fel utasaik figyelmét?!

A turistáknak szánt üzenetet kiválóan foglalja össze az alábbi rövid videó:

Kapcsolódó cikkek

Szemetes az Északi-sark

2018. február 08.