Óriási az igény a négy évszakos bringázásra

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2019. október 25. 10:39

A szervezőket is meglepte az október 23-i I. Őszi Bringa Túra iránti fokozott érdeklődés: a 300 előnevezés után végül 550-en vágtak neki a Balatonfüredet és Veszprémet érintő, 65 kilométeres távnak, illetve a rövidebb családi túrának.

A résztvevők két rajt helyszínen, Veszprémben és Balatonfüreden is nekikezdhettek a Balaton-felvidék tájainak őszi szépségét megmutató túrának. A biztonságos, jelzett utakon vezető útvonal 11 észak-balatoni települést érintett: Veszprém, Szentkirályszabadja, Balatonalmádi, Káptalanfüred, Alsóörs, Csopak, Balatonfüred, Aszófő, Pécsely, Tótvázsony, és Nemesvámos is megmutathatta magát a résztvevőknek.

Tizenegy észak-balatoni települést érintett a bringatúra útvonala

Fotó:  Fraunholcz Attila

Az útvonalat gondosan kitáblázták, az útkereszteződésekben helyi polgárőrök és rendőrök biztosították a biztonságos áthaladást. Négy pihenő-frissítő állomás gondoskodott az elvesztett energiáik pótlásáról.

A szervezők a fiatalabb korosztályra gondolva egy rövidebb, családi útvonalat is kialakítottak Veszprém és Balatonfüred között, melyre szintén nagy volt az érdeklődés.

A 30 kilométeres távot teljesítő gyerekeket éremmel jutalmazták, a túrázókat és kerékpárjaikat buszokkal szállították vissza Veszprémbe.

Balatonfüredet és Veszprémet is érintette az I. Őszi Bringa Túra

Fotó: sportaktiv.hu

„Úgy gondoljuk, hogy a közvetlen Balaton-parti települések és a csodálatos Balaton-felvidék összekapcsolásának legjobb és legkörnyezetkímélőbb eszköze a kerékpár. Szeretnénk, ha 2023-ra – amikor is Veszprém és a Balaton-Bakony térsége viseli majd az Európa Kulturális Fővárosa címet – minél több olyan kerékpáros fejlesztés megvalósulhatna, mely összeköti egymással e két térséget” – nyilatkozta lapunknak Harangvölgyi András főszervező.

A fejlesztések a Balaton térségének kevéssé ismert kerékpárútjaira is ráirányíthatják a figyelmet

Fotó: Fraunholcz Attila

Hozzátette azt is, hogy a versenyek olyan, kevéssé ismert kerékpárutakra is ráirányíthatják a figyelmet, melyek méltók erre és enyhíthetik a Balatoni Bringakör zsúfoltságát.

Példaként említette a Veszprém és Káptalanfüred között vezető útszakaszt, mely tavaly készült el egy régi vasúti nyomvonal átalakításával.

Céljuk ezért – a Magyar Turisztikai Ügynökség által is népszerűsített Balaton365 szlogennel összhangban – olyan négy évszakos túrasorozat indítása, mely nemcsak a minőségi szabadidős kerékpározást népszerűsíti, de a tótól távolabbi kerékpárosutak felfedezését és segíti.

Télen jön a folytatás

Fotó: Fraunholcz Attila

A szervezők a rendezvény téli állomásán is számítanak a résztvevők eddigi lelkesedésére.