Óriási fejlesztéseket terveznek Dubaj két repülőterén

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 30. 12:02

A Dubaji Nemzetközi Repülőtér (DXB) a következő 5-7 évben 1,5-2,5 milliárd euróból bővül majd tovább, pedig már most a világ egyik legforgalmasabb csomópontja. Amikor a légi kikötő eléri kapacitásának határát, elkezdik a másik reptér, a DWC fejlesztését.

A DXB repülőtér célja, hogy 15 év múlva a elérje maximális kapacitását, ami évi 120 millió utast jelent. Ezt követően a fejlesztések fókuszába Dubaj másik légi kikötője, az Al Maktoum Nemzetközi Repülőtér (DWC)  kerül – írta meg az Euronews.

A DXB repülőtér 2023 első felében 41,6 millió utast szolgált ki, éves szinten pedig 85 milliós forgalomra számítanak. A növekedés jelentős részben a Kínából érkező élénk forgalomnak köszönhető.

A DXB bővítése során új várótermeket, check-in pultokat és ülőhelyeket alakítanak ki, valamint új biztonsági szkennereket üzemelnek be, amelyek használata révén az utasoknak nem kell majd a jövőben a folyadékokat kipakolni a táskájukból. Mindemellett új éttermeket is kialakítanak.

A következő években tovább bővüli a Dubaji Nemzetközi Repülőtér

Fotó: 123rf.com

 

A másik dubjao repülőtér, az Al Maktoum jelenleg csupán a városba érkező utasok töredékét kezeli, körülbelül 16, millió utast fogad évente. A fejlesztők azonban azt tervezik, hogy a világ legnagyobb repülőterévé teszik, amivel 2050-re 250 millió fölé nőhet az utasszám.

Dubaj korábban elhalasztotta a DWX 30 milliárd eurós bővítési tervét, azonban ezt most újraindíthatják.

A projekt első szakaszában a reptér kapacitása évi 130 millió utasra nőne, a bővítés 56 négyzetkilométert érintene, melynek környezeti lábnyoma valószínűleg hatalmas lenne.