Óriási repülőteret építenek Varsó mellett

Szerző: Veér Jenő

Forrás: turizmus.com

 2018. október 16. 09:19

Egy 70 milliárd zloty-s (kb. 5,260 milliárd forintos) beruházás keretében giga repülőtér építését tervezi a lengyel kormány Varsótól 40 kilométerre.

A tervezett új repülőtér költségeiben már benne lenne a hozzá vezető autópálya és a vasúti összeköttetés költsége is. A tervnek a kormányon belül is komoly ellenzéke van, bár a szakemberek azzal egyetértenek, hogy bizonyos repülőtéri kapacitásbővítésre mindenképpen szükség van. Az iparágban az a vélemény a leghangosabb, mely szerint első lépésben elegendő lenne a jelenlegi Chopin repülőtér bővítése, és a nagy beruházást későbbre kellene halasztani. Ennek ellentmond az a tény, hogy a jelenlegi repülőtér, melyet ugyan 2012-ben kibővítettek egy új terminállal és új vasúti pályaudvart is kapott, a számítások szerint négy év múlva eléri teljesítőképessége felső határát, az évi 20 milliós utasszámot, és ezzel egyben korlátozza a hazai légitársaság növekedési ütemét is.

Varsó jelenlegi repülőtere néhány éven belül eléri kapacitása felső határát

Fotó: unsplash.com

A varsói Frederic Chopin repülőtér évi 15 milliós utasforgalmával jelenleg a 10. helyen áll az európai repterek rangsorában az fchpopin.airport.pl. szerint. Bár a mai tervek szerint a prognosztizált 100 milliós utasszám valóban az első helyet jelentené Európában, de mivel az első lépésben csak a 45 ezer fős utaskapacitású variáns épülne meg, és valószínűsíthető, hogy időközben a konkurencia is fejleszt, és többek megnyílhat az új, 150 millió utasra tervezett isztambuli repülőtér is, így az elképzelt  első helyből csak egy rangos másodikra van kilátás. Komoly veszélyt jelent az új heathrowi repülőtéri fejlesztés is, ahol a forgalom akár 130 millió fölé is felfuthat, és Varsó európai elsősége is kérdésessé válhat. Jelentős kormányerők viszont presztízsberuházásként kezelik az új reptér építését, ami tükrözné az ország gazdasági potenciáját, valamint lehetővé tenné, hogy Lengyelország mint az EU keleti légi kapuja funkcionálhasson.