Óriási turisztikai botrány Romániában

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2017. október 18. 14:26

Megrengette a romániai kiutazási piacot, hogy az 1991-ben alakult, s az eltelt bő negyed évszázadban különösebb panaszok nélkül működő Omnia Turism tulajdonosa, George Negru vasárnap öngyilkos lett.

Pontosabban a feltételezések szerint, mert sem a rendőrség, sem boncolási jelentés ezt eddig hivatalosan nem igazolta. Egyelőre teljes a káosz az Omnia Turismnál, hiába égnek a telefonvonalak, a vezető munkatársak, az értékesítők semmit nem tudnak.

Hétfőn Mircea Titus Dobre turisztika miniszter, a pénzügyi ellenőrző hivatalon (ANAF) keresztül vizsgálatot rendelt el a cégnél, mert állítólag a magányosan, család nélkül élő tulajdonos egy 7,4 millió eurós hiány miatt vetett véget életének. „Egyedi eset, mert derült égből villámcsapásként ért mindenkit”, mondta a miniszter, aki kedden elment az Omnia Turism székhelyére, ahol közölték vele, hogy a cég folyószámláin mindössze 30 ezer euró található. A folyószámlákat vezető bankok pedig az öngyilkosság hírére még hétfőn zárolták a pénzt.

Hiába égnek a telefonvonalak az Omnia Turismnál, a vezető munkatársak, az értékesítők semmit nem tudnak

Fotó: google

 

A ma, szerdán sajtótájékoztatót tartó Dobre megkért mindenkinek, aki utazási csomagot vásárolt az Omnia Turismtól, hogy ne utazzon el, mert a szállásuk nincs kifizetve. Azt is bejelentette, hogy van egy értékesítő utazási iroda, amelyiknek az Omnia több mint 300 ezer euróval tartozik. Hogy melyik cégről van szó, nem árulta el.

A miniszter ugyanakkor mindenkit megnyugtatott, hogy a külföldön rekedt 244 utas jól van, közülük 158-an maguk fizetik már a szállásukat, étkezésüket. Elsőként a Christian Tour ugrott segíteni, ők Hurghadáról már szerdán ingyen hazaszállítanak 39 turistát – akik október 15-én érkeztek –, plusz a telepített idegenvezetőt, mert a szállásuk nincs kifizetve. A Christian Tour aradi irodájánál lapunknak megerősítették, hogy aki saját költségen kitöltené szabadságát a szállodában, az megteheti, őket majd egy későbbi, saját charterjárattal hozzák haza. A többi 205 utas hazahozataláról még nincsenek pontos információk, a miniszter szerint folyik az ellenőrzés, a gyors megoldások keresése, de garantálta, hogy mindannyian rendben visszatérhetnek Romániába. Állítólag a minisztérium tárgyalt a bankokkal a folyószámlák feloldásáról is, hogy a megmaradt 30 ezer eurót a kint rekedtek szállásának kifizetésére fordíthassák.

A dolog pikantériája, hogy a szaktárcánál valamit már sejthettek az Omnia Turism ügyeiről, mert szeptember 6-án vizsgálatot kezdtek a cégnél, szeptember 8-ra pedig behívták George Negrut a minisztériumba az ügyek tisztázására, s kérték, hozzon magával dokumentumokat is. Mivel Negru nem jelent meg, október 6-án egy újabb minisztériumi ellenőrző csoport 2000 lej (kb. 150 ezer forint) büntetést szabott ki az irodára, de kérdés, hogy ki és miért tartotta titokban a fellelt hiányosságokat, s miért nem hozták eddig nyilvánosságra. A csődveszélyről tudniuk kellett a minisztériumban – vajon a cég, amelyiknek 300 ezer euróval tartoztak, hány intézményben panaszkodhatott –, mert mint most kiderült, október 17-re ismét beidézték Negrut azzal, hogy amennyiben nem jelenik meg, felfüggesztik az Omnia Turism engedélyét. Felvetődik a a kérdés is, hogy mennyire volt őszinte a miniszter, amikor azt mondta: az ügy „derült égből villámcsapás” volt.