Örökre kitiltották Egyiptomból a piramismászó német tizenévest

Forrás: MTI

 2016. február 04. 08:42

Életre szóló kitiltást kapott Egyiptomból az a német tizenéves, aki a múlt hónap közepén megmászta a gízai Kheopsz-piramist, és az illegális akcióról világszerte nagy sikert arató videofelvételt is készített.

Mamdúh ed-Damáti egyiptomi műemlékvédelmi miniszter bejelentette, hogy a tiltásról hivatalos értesítést küldött a kairói német nagykövetségnek.

A 18 éves Andrej Ciesielski január 18-án mászta meg az ókori világ hét csodája közé tartózó – ezek közül utolsóként a mai napig is álló – gízai piramisok egyikét. Ciesielski az egész akciót videóra vette. A fáraó kori építmény csúcsán készült lélegzetelállító felvételek bejárták a világsajtót, nem utolsó sorban a mászást követő egyiptomi felháborodás miatt.

Fotó: Facebook/Andrej Ciesielski

 

Az észak-afrikai országban akár három évet is kaphat, aki a tiltás ellenére megmássza valamelyik piramist. Ennek megfelelően az idegenforgalmi rendészet és a régészetvédelmi szervek tagjai abban a pillanatban őrizetbe vették a német fiatalembert, amint leért. A műemlékvédelmi minisztérium közleménye szerint Ciesielskit mindazonáltal röviddel később szabadon engedték, azzal az érvvel, hogy a külföldi turista nem ismerte a helyi szabályokat. A piramisokat magában foglaló létesítmény vezérigazgatója szerint a tizenévesnek annak ellenére sikerült a Facebook-oldalán nyilvánosságra hozni a felvételeit, hogy a hatóságok elvileg elkobozták őket.

Ciesielski később úgy nyilatkozott, hogy a piramis megmászása volt az elsődleges célja egyiptomi látogatásának. Azt is elmondta, hogy tisztában volt az erre vonatkozó tiltásokkal is, de őt ez nem tántorította el tervétől. Egy blogbejegyzésben leírta, hogy felfelé nyolc, lefelé 20 percre volt szüksége az akció végrehajtásához, és bár a fülében zúgó zene ellenére hallani vélte, hogy a rendőrség "valamit arabul kiált", folytatta a mászást.

A fiatal német turista nem Egyiptomban fedezte fel a rendhagyó kilátópontokhoz való vonzalmát; Facebook-oldalán számos olyan fénykép látható, amelyet a világ különböző metropoliszaiban álló felhőkarcolók tetején készített.