Örökzöld témák a 30 éves MISZ jubileumi közgyűlésén

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2020. február 03. 10:25

Jogosulatlan idegenvezetés, az idegenvezetők díjazásának rendezése – változatlanul ezek a témák foglalkoztatják leginkább a Magyarországi Idegenvezetők Szövetségét (MISZ), amely január 31-én tartotta közgyűlését.

A MISZ idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. A budafoki Záborszky Pincében tartott jubileumi ünnepségen számos prominens vendég is megjelent, köztük a szövetség nemzetközi kapcsolatai révén Mary Kemp Clarke, a WFTGA (Idegenvezetők Egyesületeinek Világszövetsége) alelnöke, Marián Bilacic, a Szlovákiai Idegenvezetők Egyesülete elnöke, valamint Magyari Vass István, az Erdélyi Magyar Idegenvezetők Egyesülete elnöke.

 

A turisztikai szoftver kulcsszereplői

Bálint Zoltán, a MISZ tiszteletbeli elnöke beszédében megemlékezett azokról a személyekről, akik sokat tettek az idegenvezetőkért és a szövetségért, felsorolta a korábbi elnököket, visszatekintve saját elnökségére is. Hangsúlyozta, hogy a szövetség javaslatára eddig öt idegenvezető kapta meg a Pro Turismo-díjat.

A budafoki Záborszky Pincében tartották a MISZ jubileumi közgyűlését

Fotó: turizmus.com

Gönczi Tibor, a Magyar Turisztikai Ügynökség programigazgatója előadásában hangsúlyozta: a turizmus jó teljesítménye 2019-ben is folytatódott, a kereskedelmi szálláshelyeken növekedtek a bevételek, soha ennyi fejlesztés nem zajlott az országban. A fővárosi és a vidéki célpontok egyaránt szépülnek, szállodáink egyre attraktívabbak. A 2019-es év eredményei várhatóan a korábbi éveket is felülmúlják, hiszen az előzetes adatok az ágazat további növekedését mutatják.

A jó eredmények az állami turizmusirányítás, a szakmai szervezetek és a vállalkozások következetes együttműködésének köszönhető, ugyanakkor nagy szerep jut benne a magyarországi idegenvezetőknek is, hiszen ők a "turisztikai szoftver kulcsszereplői" a történetmesélés és a jó benyomások kialakítása által.

Pap Mária, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ turisztikai divíziójának vezetője szervezetük tevékenységét bemutató előadásában – munkatársaihoz hasonlóan – a turizmus közkatonáinak nevezte az idegenvezetőket is. Kiemelte: Budapestet 2019-ben a legnépszerűbb európai úti célnak (European Best Destination 2019) választották, egyes felmérések szerint a vendégéjszakák száma alapján a top 15, a külföldi vendégéjszakák száma alapján a top 10 város között szerepel. Fővárosunk egyre inkább globális úti cél, de a legfontosabb 10 küldő ország továbbra is a vendégek 55 százalékát adja. A szakember a budapesti járatindításokról, fesztiváljaikról, nemzetközi kapcsolataikról és marketingtevékenységükről is beszélt a hallgatóságnak.

Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége alelnöke gratulált az alapítóknak és a tagoknak a három évtizedes munkához és több lobbicél megvalósításához, hozzátéve azt is, hogy egyes, évek óta napirenden lévő problémák (például a jogosulatlan idegenvezetés) megoldásáért tovább kell dolgozniuk. Beszélt a turizmus növekedéséről, a digitalizáció fontosságáról, hozzátéve, bárhogy változik a világ, idegenvezetőre mindig szükség lesz. Véleménye szerint ők az ország arcai, akik minőségi szolgáltatással gyorsan bezsebelhetik az elismerését, ugyanakkor – mivel közvetlen kapcsolatban állnak az utassal – rengeteg problémát kell megoldaniuk.

 

Elnöki beszámoló

Caesar Éva, a MISZ elnöke szakmai beszámolója során elmondta: legégetőbb problémájuk még mindig a jogosulatlan idegenvezetés, ezért javasolják a tevékenység helyszíni ellenőrzésére jogosult hatóság kijelölését, a vonalkóddal és QR kóddal ellátott névkitűző bevezetését és kötelezővé tételét, továbbá a jogosulatlan idegenvezetők büntetését 1000 EUR-ra.Céljaik közt szerepel az idegenvezetők díjazásának rendezése és belépésük ingyenessé tétele a múzeumokba. Szeretnék elérni, hogy az EU-ból érkező jogosult idegenvezetők a világörökség helyszíneken csak itt letelepedettként, levizsgázva, az itteni kitűző viselése mellett vezethessék csoportjaikat. Felszólalásában az elnök szakmai tevékenységeiket, belső képzési programjaikat és promóciós tevékenységüket is sorra vette.

Caesar Éva elnöki beszámolója

Fotó: turizmus.com

Az esemény további részében átadták az okleveleket az Év Idegenvezetője  díjazottjainak: az első helyen holtversenyben Üvegesné Weigl Tünde és Nezepa Sándor, a harmadik helyen Farkas Mariann végzett. Az Év Idegenvezető Ígéreteit oklevéllel köszöntötték. (A díjazottakat korábban ebben a cikkben mutattuk be.)

A résztvevők a tartalmas program során Deák Judit, Marián Bilacic és Mary Kemp Clarke előadását, továbbá Antalóczy Györgyné pénzügyi beszámolóját is meghallgathatták.

 

Turizmus a budafoki borászati örökségre építve

A szakmai program során a rendezvénynek helyet adó budafoki Záborszky Pince szolgáltatásait is megismerhették a résztvevők. A cég tevékenységének középpontjában természetesen a bor és a pezsgő áll, borvacsorák, kisebb konferenciák, incentív esték és pincelátogatások helyszíneként ismertek.

Gazdag borászati örökségük számtalan további fejlesztésre sarkallja őket: terveik között szerepel egy budafoki hajóállomás létesítése, a BKV hajójáratának Dél-Buda felé irányításával. A kikötőben szállítási múzeumot kívánnak létesíteni, új pinceágakban ipartörténeti kiállítást, élő piacot hoznának létre őstermelőkkel és kézművesekkel, valamint étkezési lehetőséget nyújtó folklórszínházat.

Az eseményt borkóstolóval egybekötött pincebarangolás zárta. A szövetség a kerek évforduló alkalmából megjelentett kiadványában az elmúlt 30 év szolgálatát veszi végig.