Menekülnek az európai légitársaságok Ukrajnából az orosz–ukrán válság miatt

Forrás: turizmus.com

 2022. február 23. 14:35

Az ukrán–orosz katonai konfliktus kockázatainak fokozódásával egyre több európai légitársaság jelentette be az utóbbi napokban ukrajnai járataik felfüggesztését. A Wizz Airnél egyelőre nincs változás a menetrendben.

A német Lufthansa, az osztrák Austrian Airlines és a svájci légitársaságok is felfüggesztették a Kijevbe és a fekete-tengeri Odesszába irányuló járataikat az ukrajnai orosz inváziótól való félelem miatt.

A Lufthansa február 21-én hatályba lépett döntése február 28-ig marad érvényben, ugyanakkor a légitársaság megerősítette, hogy továbbra is közlekedik Lviv városába – írja a SchengenVisaInfo.com.

"A Lufthansa folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és egy későbbi időpontban dönt a további járatokról" – nyilatkozta a légitársaság.Hétfőn az Air France is közölte, hogy törli keddi Párizs (CDG) és Kijev közötti járatát, és hasonlóképp döntött a Scandinavian Airlines – SAS is az Oslo – Kijev közötti járata esetében. "Az Air France rendszeresen újraértékeli a helyzetet, és emlékeztet arra, hogy járatainak, ügyfeleinek és személyzetének biztonsága abszolút elengedhetetlen" – mutatott rá a francia légitársaság a hét elején közzétett közleményében.

Bár az Air France közlése egyelőre csak a tegnapi járattörléseket említette, a menetrendi adatok szerint március 17-ig nem foglalhatók az Air France kijevi járatai – vette észre az Airportal.hu.

A holland KLM légitársaság is törölte az Ukrajnába irányuló járatait, miután az ország kormánya utazási figyelmeztetést adott ki az övezetben való repülés kockázata miatt.

Az Oroszország és Ukrajna közötti feszültségek fokozódása miatt az európai országok összesen tíz légitársasága törölte egyes járatait, vagy függesztette fel teljesen az országba irányuló gépeit. Az ukrán kormány azonban hangsúlyozta, hogy az ország légtere továbbra is nyitva áll a kereskedelmi járatok előtt.
Az ukrán hatóságok összesen 592 millió dollárt (437 millió font) különítettek el az Ukrajnából induló járatok fenntartásának elősegítésére. Ezzel szeretnék stabilizálni a helyzetet a légi személyszállítás piacán, valamint garantálni a jelenleg külföldön tartózkodó állampolgárok visszatérését Ukrajnába.

Eközben a jelenlegi, kockázatos helyzet miatt több európai ország, köztük Svájc, Írország, Hollandia, Norvégia, Lettország és Franciaország is felszólította állampolgárait, hogy ne utazzanak Ukrajnába.

torolt_jarat_123rf

Eddig összesen tíz európai légitársaság törölt egyes járatokat, vagy függesztette fel működését Ukrajna felé az ukrán–orosz válság miatt

Fotó: 123rf.com

Vannak azonban olyan légitársaságok is, amelyek továbbra is szállítanak utasokat Ukrajnába. A Wizz Air arról tájékoztatta az Airportal.hu-t, hogy fokozott figyelemmel kíséri az Ukrajnában zajló eseményeket, jelenleg nincs változás a menetrendben, a Wizz valamennyi érkező és induló járata a megszokott módon és időben repül.

A foglalási rendszer adatai alapján az európai cégek közül a LOT, a Czech Airlines, az Air Baltic  nem törölt járatokat, és az unión kívüli légitársaságok ukrajnai menetrendje is zavartalan egyelőre, a Turkish Airlines, a Pegasus Airlines, a Qatar Airways és a Flydubai járatai is repültek a hét elején.