Óriás szamovár és a Vörös tér az Utazáson

Forrás: turizmus.com

 2017. február 16. 18:38

Az 50 éves Hungexpo területén idén 40. alkalommal rendezik meg az Utazás kiállítást március 2-5. között, melyen 23 ország több mint 300 kiállítója kínálja attrakcióit. A külföldi díszvendég Oroszország, a belföldi díszvendég Győr.

Az ország legjelentősebb turisztikai seregszemléjét, vagy – ahogy a csütörtöki sajtótájékoztatón, Ganczer Gábor, a házigazda Hungexpo Zrt. vezérigazgatója fogalmazott – „a szakma ünnepét” idén is március első napjaiban rendezik meg. Immár hagyományosan az első két nap a szakmai programoké, a szombat és a vasárnap pedig a közönségé.

Ganczer Gábor a tájékoztatón azt is elmondta, hogy az idén 40 éves kiállítás az elmúlt években folyamatosan megújul, tavaly elindult egy nagyon erős szakmai program, s ezt a szakmaiságot idén is és a jövőben is erősíteni, fejleszteni kívánják. A kiállítás célja ma már nem az, ami egykor volt, a látogató már nem prospektusokat jön összegyűjteni, a megváltozott kiállítói és vevői szokásoknak megfelelően ezért nagy hangsúlyt fektetnek a folyamatos programokra, a desztinációk élővé varázsolására, az attrakciók vendég közelivé változtatására. A díszvendégeket is hangsúlyosabban jelenítik meg, idén Oroszország kiváló példa lesz arra, miként ötvöződik a standon – s egyben a látogató fejében – egy ország kultúrája, turizmusa, gasztronómiája.

A sajtótájékoztatón készült fotón: Domanyik Eszter, Somogyi Tivadar, Ganczer Gábor, Igor Szevasztyanov és Bán Teodóra

A kiállítás kulturális díszvendége Pannonhalma lesz, a belföldi díszvendég pedig az apátsághoz közeli Győr, s ez a választás abból az aspektusból is izgalmas – emelte ki Ganczer Gábor – mert az Utazás idei fő témája, az aktív turizmus idén Győrben jelenik meg legdinamikusabban az EYOF (Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál) jóvoltából. Az idei Utazás kiállítást 20 ezer négyzetméteren rendezik meg, az eseménynek tavaly 35 ezer látogatója volt, idén ennél nagyobb érdeklődésre számítanak – fogalmazott a vezérigazgató.

Igor Szevasztyanov, az Oroszországi Föderáció Nagykövetségének főtanácsosa arról beszélt, miért fontos Oroszországnak a magyar piac. Hangsúlyozta, hogy  az orosz-magyar együttműködésnek egyik jelentős területe a turizmus, a magyarok kezdik újra felfedezni Oroszországot, s nem csupán a sztárdesztinációkat – Moszkva és Szentpétervár – látogatják, hanem egyre távolabbra is merészkednek. Népszerű célpont lett a Bajkál-tó környéke és a transzszibériai vasút is. Az oroszok szintén szeretnek Magyarországra jönni, főként az egészségturisztikai szolgáltatásokat veszik igénybe – mondta a főtanácsos, aki arra is kitért, hogy fontos a közvetlen légi járat is, jelenleg Moszkva és Budapest közt van folyamatos közvetlen légi közlekedés, de szeretnék ezt a jövőben kiterjeszteni Budapest–Szentpétervár és Budapest–Kazany közvetlen útvonalakra is.

Oroszország egyébként a kiállításon nagyon markánsan jelenik meg, hatalmas szamovár várja a standra lépőket, s elénk tárul várhatóan a Vörös tér is. De hódolhatunk majd az orosz kulináris élvezeteknek is, többek közt a Matrjoska Bisztró finomságainak köszönhetően, ők voltak a csütörtöki sajtótájékoztató házigazdái is.

Az Utazás 2017 kiállításon Győr 100 négyzetméteres standdal mutatkozik be, ahol kiemelt szerepet kap a július végén zajló EYOF. Somogyi Tivadar, Győr alpolgármestere arról tájékoztatott, hogy nyáron az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál egy hete alatt négyezer sportoló és sportvezető lesz a városban, s a rendezvény sikeres levezényléséhez 1500 aktivistát képeznek ki. Győrre tehát nemcsak az egész ország, hanem az egész világ is figyelni fog. Az alpolgármester azt is elmondta, ahogy véget érnek a sportesemények, minden figyelmük máris 2023-ra fog koncentrálódni, akkor lesz ugyanis újra magyar város a várományosa az Európa Kulturális Fővárosa címnek, melyre Győr nagy eséllyel pályázhat.

Domanyik Eszter városmarketing és programszervezési főosztályvezető a város 100 négyzetméretes standját mutatta be, melyen az aktív színpadi programok között hangsúlyosan fog szerepelni az EYOF. Az egyik attrakciója a sportesemény kabalaállatához, Hugoo kakashoz kapcsolódik, akivel bárki közös fotót készíthet a standon. A győri standom másik nagy újdonság az lesz, hogy a város teljesen új arculattal mutatkozik be: az új szlogen – Egy város, ezer élmény – jegyében felfrissülnek a kiadványok, a város honlapja, Győrt új turisztikai köntösbe öltöztetik.

Szláv hagyomány szerint kenyérrel és sóval fogadták a Matrjoska Bisztró teraszán a sajtótájékoztatóra érkező vendégeket

Fotó: Polgár Zoltán

A Főváros képviseletében – az előző évekhez hasonlóan – idén is a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) mutatja be Budapest széles kulturális- és turisztikai attrakció kínálatát, családi- és városnéző programjait, valamint a minőségében és kínálatában is megerősödött magyar gasztronómia választékát. A közel 200 négyezetméteres Budapest standot idén is kiemelt helyen, az A pavilonban, a díszvendég Oroszország mellett állítják fel. Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője a tájékoztatón elmondta: olyan széles a főváros attrakciókínálata, hogy regionális szinten idén ezzel a témakörrel szeretnék Budapestet pozícionálni. Nagy kihívásnak és főpróbának nevezte a 2017-es FINA Világbajnokságot, amelyre megnyílik új Dagály Úszóaréna. Reméli, hogy jól vizsgázik és Budapest Duna-menti panorámájának káprázatos látványa dominál az ünnepi megnyitón, amelyet a világ szinte minden országában a tévécsatornákon milliók követhetnek majd – megmutatva ezzel a magyar fővárost, építve a Budapest márkát. Bán Teodóra felhívta a figyelmet a BELFÖLDI BUDAPEST CARD-ra, mely kifejezetten hazai vendégek igényeire fókuszáló 48 órás élménycsomag, felhasználója számára ingyenes tömegközlekedést, kedvezményt a MÁV járatokra, ingyenes múzeumlátogatást, valamint kedvezményes kulturális programokat és gasztronómia kínálatot biztosít.

A szakmai programokat  Raffay János kiállításigazgató vázolta fel. Mint mondta, a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) szakmai támogatásával megvalósuló konferenciára idén is sor kerül.

Két fő témában lesznek előadások, az egyik – a megváltozott világpolitikai helyzetnek köszönhetően – a biztonság a turizmusban témakör, a másik a nemzetközi sportesemények turisztikai jelentősége. A téma különösen aktuális hazánkban, hiszen, olimpiára pályázunk, világbajnokságnak adunk otthont, és 20 éve rendezünk Forma 1-et – mondta a kiállításigazgató.