Június 10-től újraindul a légiközlekedés Oroszország és Magyarország között

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. június 01. 09:35

Oroszország június 10-től újabb nyolc országgal, köztük Magyarországgal állítja helyre a még tavaly márciusban felfüggesztett rendszeres légiközlekedést, a kölcsönösség alapján – jelentették be Moszkvában kedden.

Budapest és Moszkva között heti két alkalommal járnak majd az utasszállítók. Oroszország emellett Ausztriával, Horvátországgal, Luxemburggal, Libanonnal, Mauritiusszal és Marokkóval újítja fel a rendszeres légi forgalmat, valamint charterjáratokat indít Albániába.

Ugyancsak június 10-től több FÁK-ország esetében sűrítik majd a járatokat Oroszországból.
A Nagy-Britanniába irányuló, korábban már felújított, de a vírus helyi változata miatt január 12-én ismét felfüggesztett légiközlekedést már szerdán újraindítja Moszkva. A korábban már szintén megnyitott, de április közepétől erősen korlátozott török és a lezárt tanzániai útiránnyal kapcsolatban az orosz fél nem vezetett be könnyítést.

Moszkva tavaly márciusban függesztette fel a budapesti járatokat

Fotó: ©Arseniy Krasnevsky/123rf.com

Az orosz operatív törzs közleménye szerint a légi forgalom újraindítását és a járatsűrítést az tette lehetővé, hogy a járványhelyzet javult a célországokban. Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma egy nap alatt 8475-tel 5 071 917-re, a halálos áldozatoké 359-cel 121 501-re emelkedett a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint. A napi növekmény 0,17 százalék.

A külügyminisztérium Konzuli Szolgálata a jelenleg érvényes orosz beutazási feltételekről azt írja, főszabály szerint csak a jogszabályokban meghatározott kategóriákba tartozó utazók be- és kiléptetése engedélyezett (pl. nemzetközi fuvarozásban részt vevők, hivatalos célból utazók, szerződött sportolók, magasan kvalifikált szakember státusszal rendelkezők külön engedéllyel, illetve közvetlen családtag látogatása céljából stb.). Az Oroszországba történő belépés, valamint átutazás esetén is három naptári napnál nem régebbi negatív PCR-teszttel kell rendelkezni, amelyet már a járatra való regisztráláskor be kell bemutatni orosz vagy angol nyelven.