Országos vonatos-kerékpáros kihívást hirdetett a vasúttársaság

Forrás: turizmus.com

 2022. július 09. 16:35

A június 18-i nyári menetrendváltást követő bő két hétben a 2019-es 258 ezerhez és a tavalyi 310 ezerhez képest 458 ezren választották a vasutat a Balaton irányába.

A MÁV-Start kerékpáros aloldalán folyamatosan frissülő túralehetőségek is találhatók, többek között a Dél-Dunántúl, a Zemplén és a Dél-Alföld irányába, mely célpontokra ugyancsak jelentős kerékpáros kapacitást biztosít a vasúttársaság a Pécs, Sátoraljaújhely és Szeged felé közlekedő InterCity-vonatokban. Már az első félévben megközelítőleg félmillió kerékpárjegy kelt el.

A Balatonhoz a főszezoni időszakban forgalomba állt az összes kerékpárszállításra alkalmas kocsi, így alapvetően minden vonaton lehetséges a kerékpárok szállítása – közölte a MÁV.

 

A déli partra különösen ajánlott igénybe venni Budapestről a Tópart InterCity-vonatokat, illetve a Szegedről, Záhonyból és Miskolcról közlekedő közvetlen expresszvonatokat; az északi partra pedig a Budapest és Tapolca között járó Kék Hullám InterCity-ket, valamint a Budapest és Balatonfüred között közlekedő Vízipók InterRégió-vonatokat. A balatoni vonatokra az idei főszezon első heteiben 16 ezernél is többen váltottak kerékpáros helyjegyet.

A Tisza-tóhoz augusztus 28-ig minden nap közlekedik Budapestről a Tisza-tó expresszvonat, valamint a nyári menetrend idején Kisújszállás és Kál-Kápolna, illetve Füzesabony és Balmazújváros között egyaránt megnövelt kerékpáros kapacitással közlekednek a vonatok. Debrecen felől a balmazújvárosi vágányzár miatt kerékpárral Kisújszálláson vagy Karcagon keresztül, átszállással lehet eljutni a tóhoz.

A Bakony felé fontos változás, hogy a Veszprém és Ajka között végzett pályakarbantartási munkálatok miatt a nyár végéig vonatpótló buszokra kell átszállni, emiatt a Bakony vasúti megközelítésére Budapest felől Veszprém, vagy Győrön át Zirc, Bakonyszentlászló, illetve Pápa ajánlott célállomásként.

A Balatonhoz a főszezoni időszakban forgalomba áll az összes kerékpárszállításra alkalmas kocsi

Fotó: MÁV

A Börzsönyben, június elején Nagymaros és Zebegény között bekövetkezett hegyomlás és sárlavina miatt csak Budapest és Nagymaros között közlekednek a vonatok, azonban szinte kizárólag az új KISS motorvonatok járnak a vonalon, amelyen akár 16 kerékpár együttes szállítása is lehetséges. A Vác–Diósjenő–Balassagyarmat vonalon pedig nagy kerékpárszállító-kapacitású BDzx mellékkocsik közlekednek a turisztikailag kedvező időfekvésű vonatokban.

 

Kerékpáros túrajegyek nagy tavainkhoz

A Tisza-tóhoz és a Fertő-tóhoz az ország bármely vasútállomásáról egész napra érvényes, távolságtól függetlenül egységesen 420 forintért megváltható kerékpáros túrajeggyel lehet könnyen eljutni, ami automatából váltva 5 százalékos, online vagy applikációból vásárolva pedig 10 százalékos kedvezménnyel érhető el. A balatoni vasúti utazáshoz ajánlott a 400 forintért megváltható, egy útra érvényes Balaton kerékpárjegy, mellyel bármely magyarországi vasútállomásról egységes és kedvező áron szállítható a kerékpár a Balaton-menti vasútvonalak bármely állomásáig. A balatoni vonatokra kötelezően megváltandó kerékpárhelyjegyek ára a főszezonban 0 forint vagy 300 forint, jellemzően attól függően, hogy az adott vonaton sok vagy kevés kerékpárhely van. Különösen a kerékpáros csoportok részére ajánlják a 0 forintos helyjeggyel igénybe vehető, nagy kapacitású kerékpáros kocsikkal közlekedő vonatokat.

 

Nyári bringás kihívás

A kerékpáros turisták inspirálására a vasúttársaság kerékpáros kihívást hirdetett, aminek résztvevői között  értékes sportszer-utalványokat sorsolnak ki. A július 7-től augusztus 21-ig tartó nyereményjátékon a részvételhez szükséges űrlapot ezen az oldalon kell kitölteni. Ugyanerre az oldalra fel kell tölteni a napi maximum egy bicajozásról készült,  valamilyen sportapplikációval 10 perces átlagsebességről rögzített képernyőképet, továbbá ugyanarra a napra szóló kerékpárjegy vagy bérlet 17 karakterből álló sorszámát. Egy játékos többször is játszhat a nyereményjáték végéig naponta egy alkalommal, különböző fotókkal, kerékpárjegyenként egyszer, bérletenként naponta egyszer.