Jön a 49 eurós havibérlet, amivel egész Németországban lehet majd utazni

Forrás: turizmus.com

 2022. november 03. 12:27

A német szövetségi kormány és a tartományok megegyeztek a 49 eurós jegy finanszírozásában. A havibérletet akár már januárban bevezethetik, mások szerint egy tavaszi időpont reálisabbnak tűnik.

Hamarosan érkezik a 9 eurós tömegközlekedési jegy utódja Németországban: a szövetségi kormány és a tartományok megegyeztek a 49 eurós havibérlet finanszírozásában. A Deutschlandticket (Németország-jegy) elnevezésű bérlet országosan érvényes lesz a helyi tömegközlekedésben – értesült a Spiegel.

(A vonatkozó német törvény a városi, elővárosi és regionális menetrend szerinti közlekedést is beleérti a helyi tömegközlekedés fogalmába, nem egyértelmű esetben az esetek többségében 50 kilométernél nem hosszabb távú, illetve 1 óránál nem hosszabb menetidejű közlekedési eszközökkel megtehető utazások számítanak ide. – a szerk.)

Az elődjéhez képest kevésbé kedvező árú, de németországi viszonylatban még mindig rendkívül olcsó 49 eurós jegyet a lehető leggyorsabban be akarják vezetni, Volker Wissing szövetségi közlekedési miniszter szerint akár már 2023. január 1-jétől, mások, például Winfried Hermann baden-württembergi közlekedési miniszter szerint azonban a március 1-jei vagy április 1-jei időpont reálisabbnak tűnik.

A szövetségi kormány évi 1,5 milliárd euró összeggel vesz részt a jegy finanszírozásában, a tartományok pedig ugyanennyivel szállnak be. A szövetségi kormány ezen felül évi egymilliárd eurót ad a helyi tömegközlekedés regionális fejlesztésére, ezt az összeget 2023-tól évi 3 százalékkal megemelik.

A 49 eurós jegyet a jövő év első hónapjaiban vezethetik be

Fotó: 123rf.com

Egy, a lap megbízásából még a döntés előtt lefolytatott közvélemény-kutatás szerint a választójoggal rendelkező németek 55 százaléka pozitívnak vagy nagyon pozitívnak ítélte meg a bérlet bevezetésének tervét, és csak 23 százalékuknak nem tetszett az ötlet.

A 49 eurós jegy elődjét, a 9 eurós jegyet a nyári hónapokban lehetett megvásárolni Németországban. A Német Közlekedési Vállalatok Szövetségének (VDV) augusztus végi mérlege szerint összesen 52 millió jegyet értékesítettek, további 10 millió előfizető automatikusan megkapta a bérletet.

A havijegy bevezetése egy kutatás alapján egyértelműen hozzájárult a klímavédelemhez: augusztusban a jegytulajdonosok 17 százaléka használta a tömegközlekedést más közlekedési eszközök helyett, és 10 százalékuk mondott le napi legalább egy autóútról a jegynek köszönhetően. Minden ötödik vásárló azelőtt nem használta a tömegközlekedési eszközöket, és a vásárlók 27 százaléka havi egy alkalomnál kevesebbszer használta azokat a jegy megvásárlása előtt. A jegyvásárlások 43 százalékának fő oka az autóhasználat kiváltása volt. Becslések szerint a 9 eurós jegynek köszönhetően (nem figyelembe véve az indukált tömegközlekedési utazásokat) az akció teljes időtartama alatt mintegy 1,8 millió tonnával csökkent a szén-dioxid-kibocsátás.

A jeggyel az utasok 88 százaléka volt elégedett a kutatás szerint.

Kapcsolódó cikkek