Többen kerékpároznak a koronavírus-járvány óta

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. október 04. 10:05

A magyar felnőttek 71%-a szokott kerékpározni és – főleg Budapesten - többen közlekednek kerékpárral a koronavírus óta, mint korábban – állapította meg a Magyar Kerékpárosklub országos felmérése, amelyből az is kiderül, a kerékpározás párthovatartozástól független.

Országosan 70-ről 71 százalékra emelkedett a rendszeresen vagy alkalmanként kerékpárt használók aránya, Budapesten viszont 6 százalékponttal, 57 százalékra nőtt ez az arány az elmúlt két évben – derül ki a Magyar Kerékpáros Klub megbízásából készült online reprezentatív felmérésből. A vizsgálatot július-augusztusban a felnőtt lakosság körében 3000 ember bevonásával a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte az Aktív Magyarország támogatásával.

A felmérésből kiderül hol, hányan, milyen gyakran kerékpároznak, mennyire támogatják a kerékpáros fejlesztéseket, mi tenné számukra vonzóbbá a kerékpározást és mi tartja vissza őket ettől a közlekedési módtól, továbbá mennyien váltottak kerékpárra a járvány hatására.

A felmérés eredményeinek bemutatóján Halász Áron, a kerékpárosklub szóvivője elmondta, a megyeszékhelyen élők 70 százaléka, a községekben lakóknak pedig 77 százaléka kerékpározik. Életkor szerinti bontásban a legtöbben a 18-29 éves korosztályból, a legkevesebben pedig a 60 évesnél idősebbek közül kerékpároznak.

A lakosság 71%-a szokott kerékpározni

Forrás:  kerekparosklub.hu

A felmérés arra is rámutatott, hogy 2020-ra 30-ról 34 százalékra nőtt azok aránya, akiknek fontos, hogy kijelölt kerékpárúton, kerékpársávban tudjanak közlekedni. Budapesten ez az arány – vélhetően a magas autóforgalom miatt – elérte a 48 százalékot.

Mindezt megerősítette, hogy a válaszadók egy öt pontos skálán a kerékpározást leginkább nehezítő körülményként 3,9-re a nagy autóforgalmat, az autósok agresszív viselkedését, 3,8-ra pedig az autós forgalomtól elkülönített kerékpáros útvonal hiányát értékelték.

A biciklivel közlekedőket védő kötelező minimum 1 méteres előzési oldaltávolság bevezetését háromszor annyian támogatják, mint ellenzik.

A vizsgálatban idén először azt is megkérdezték a válaszadóktól, hogy kormánypárti vagy ellenzéki szavazók-e, a válaszokból kiderült, hogy a kerékpározás párthovatartozástól független, hiszen előbbieknek 70 százaléka, utóbbiaknak pedig 71 százaléka nyilatkozta, hogy kerékpározik – ismertette Halász Áron.

Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója hozzátette, a téren sem volt különbség kormánypárti és ellenzéki szavazók között, hogy mennyire támogatnák azt, hogy az állam vagy az önkormányzatok a jelenleginél többet költsenek a kerékpáros közlekedési lehetőségek fejlesztésére.
A kormánypárti és ellenzéki válaszadók azt is egyaránt fontosnak találták, hogy az állam vagy az önkormányzatok pénzügyi eszközökkel támogassák a kerékpárral munkába járókat.

A részletes eredmények elérhetők itt.