ÖRV: az utazási irodáknak a változások élére kell állni

Forrás: turizmus.com

 2017. május 07. 11:37

Bátorság a változáshoz mottó jegyében, május 4–5. között a felső-ausztriai Welsben tartotta tavaszi közgyűlését a vezető osztrák utazásszervezőket és utazási irodákat tömörítő Osztrák Utazási Szövetség (ÖRV).

A piac 80 százalékát lefedő ausztriai utazási vállalkozásokat tömörítő, jelentős lobbierővel rendelkező szövetség közgyűlésére a korábbinál jóval optimistább hangulat volt jellemző – tájékoztatta szerkesztőségünket Kovács Balázs, aki a GD Consulting tanácsadócégén keresztül kapott meghívást a kétnapos tanácskozásra.

Időarányosan a tavalyinál 8,9 százalékkal kedvezőbb foglalási forgalomról számoltak be a nagy utazásszervező házak képviselői. Az autóval elérhető közeli desztinációk, a hajós körutazások és a minőségi szolgáltatások iránt a jövőben tovább nő a kereslet – adott iránymutatást Josef Peterleitner, az ÖRV elnöke.

A 2017-es év turizmusának egyértelmű vesztese Törökország, míg az Ausztriához közeli desztinációk közül – az előfoglalások alapján – várhatóan Horvátország, Olaszország és az osztrák belföldi turizmus profitál a legtöbbet. A repülős úti célok közül Görögország, Spanyolország, Bulgária és Ciprus áll jól a foglalások szerint, míg a távoli desztinációk közül az USA, a karibi-térség, Thaiföld és EAE van feljövőben. Friss statisztikák szerint Ausztria utazási irodai ellátottsága továbbra is igen magas: minden 3200. lakosra jut egy utazási iroda. (Németország esetében 8 ezer, az Egyesült Királyságban pedig 10 ezer lakos ez a mutató.)

Az ÖRV kampányát népszerűsítő koffer

Az osztrák irodák tavaly 4,7 milliárd eurós forgalmat értek el, amelynek idén jelentősebb növelésére is esély van. 2017-ban folytatódik az ÖRV csomagtúrákat népszerűsítő nagyközönségi kampánya, amely a fogyasztóvédelemre és a biztonságra helyezi a hangsúlyt, s az irodákban való foglalásokra buzdít – derült ki az elnöki beszámolóból.

A mostani kétnapos welsi tanácskozáson azt a kérdéskört járták körbe a vezető utazási szakemberek, hogy miként lehet az olyan folyamatos változásoknak kitett szakmában, mint a turizmusban a változások élére állni, s ezeket előnnyé formálni? A pszichológia, agykutatás és a szociológia területéről is érkező neves előadók egyetértettek abban, hogy a digitális jövőben az utazási irodákra az „élménygyár" és a „közösségépítő" szerep vár, ugyanakkor a humánerőforrás igényes szervezési háttérmunka továbbra is megmarad.

Az ÖRV kongresszusának előadásairól részletes Twitter-beszámoló elérhető itt: guenterexel.com/oerv-kongress-2017-tag1. Az elhangzott előadásokról és piaci trendekről további információ Kovács Balázstól is kapható: kb@good-deal.at.

Kapcsolódó cikkek

Úgy mint Ausztriában

2017. április 27.