Összefog Debrecen és Sármellék az orosz turistákért

 2014. június 24. 16:43

Orosz turisták Magyarországra csábítása érdekében egy új turisztikai kiadvány, az Airport Magazin létrehozására együttműködési megállapodást írtak alá a sármelléki Hévíz-Balaton Airport és a Debrecen Airport vezetői kedden a debreceni repülőtéren.

A várhatóan szeptemberben, vagy októberben 200 ezer példányban megjelenő, orosz nyelvű 84 oldalas kiadványban a két repülőtér környékének turisztikai szereplői mutatják be kínálatukat.

A hévízi önkormányzat által működtetett Hévíz-Balaton Airport orosz partnere közel 20 oroszországi város több mint ezer utazási irodájában helyezi el a magazint - hangzott el a sajtótájékoztatón. A kiadványtól egyebek mellett azt remélik, hogy jövőre már a debreceni légikikötőbe is charterjáratokkal érkeznek majd az orosz turisták.

Debrecen gőzerővel, egyebek mellet szálloda- és gyógyfürdő-fejlesztéssel készül az orosz turisták fogadására - közölte a város gazdaságstratégiáért felelős alpolgármestere az aláíráson konkrétan megemlítve az önkormányzati gyógyfürdő által üzemeltetett Aquaticum Hotel felújítását és a Divinus Hotel gyógyvizes részlegének a kialakítását.

Papp László elmondta: Debrecenben 2011-hez képest 2013-ra 62 százalékkal, 2330-ról 3700-ra nőtt az oroszok által eltöltött vendégéjszakák száma. A városban tavaly összesen 280 ezer vendégéjszakát töltöttek el a turisták, ezt a számot 5-6 év alatt szeretnék megduplázni, amiben jelentős szerepük lehet az orosz vendégeknek.
Papp Gábor, Hévíz polgármestere hozzátette: 2010-ben a regionális repülőtérre építve új turisztikai stratégiát dolgoztak ki, aminek eredményeként  a hévízi gyógytó a korábbi évi 700-800 ezer helyett tavaly már 1,4 millió belépőt fogadott, és ebben fontos szerepe volt az orosz turistáknak.

Tájékoztatása szerint az orosz turisták kétszer annyi időt töltenek Hévíz környékén, mint például a németek, és kétszer annyit költenek, mint más országokból érkezők. A vendégéjszakák száma is jelentősen nőtt: 2010-ben 900 ezer volt ez a szám Hévízen, tavaly már 1,1 millió.

 

Papp Gábor elmondta azt is, hogy Hévízen mintegy 300 ingatlant vásároltak meg külföldiek, a vevők 95 százaléka orosz.

A hévízi gyógykezelések iránti orosz érdeklődés fenntartása, illetve kiterjesztése érdekében készítik el az Airport Magazint, amelyből 20 oldalpárt tölthetnek meg a Debrecen környéki turisztikai vállalkozások.

A kiadvány főként a két repülőtérre épül, mert - mint azt Valentyin Liszjuk, a kiadvány terjesztésében közreműködő idegenforgalmi vállalkozás vezérigazgatója hangsúlyozta - az orosz turisták szeretnek közvetlenül a célállomásra repülni, s nem szívesen vállalnak több órás repülőút után további utazgatást.

Palkó Lajos, Magyar Turizmus Zrt. légiközlekedési stratégiai tanácsadója az MTI érdeklődésére elmondta: az együttműködésbe tervezik bevonni a Liszt Ferenc repülőteret is. Ebben az esetben 300 ezer példányban fog megjelenni az orosz nyelvű turisztikai kiadvány.