Összeköti az utazni vágyókat és az utazási irodákat a Pakolj.be

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. április 19. 13:30

Amennyiben beváltja a hozzá fűzött reményeket, az utasok és az utazási irodák számára is kedvező lehetőségeket kínál a tesztüzemben már működő Pakolj.be oldal. Az ötletgazda már az idén nagy érdeklődésre és 50-80 iroda csatlakozására számít.

Egyetlen kattintással több tucat utazási irodától kérhetnek ajánlatot a felhasználók az „éles tesztidőszak” alatt egyelőre visszafogott kapacitással működő Pakolj.be oldalon.

„Az oldal jelentősen megkönnyíti az utazni vágyók dolgát, hiszen több iroda kínálatának áttekintése és számos e-mail, telefon lebonyolítása nélkül, egyetlen platformon ad lehetőséget az ajánlatkérésre, amivel rengeteg időt spórol a felhasználóknak” – tudtuk meg az ötletgazdától, az Utazómajom alapítójaként ismert Tóth Ákostól.

Platformjuk segítséget nyújt azoknak is, akiknek az úti célt illetően egyelőre nincsenek ötletei, hiszen ők a már közzétett ajánlatok közül az árak figyelembevételével tudnak inspirációt gyűjteni. További pozitívum, hogy az utasok korábban nem ismert irodáktól is kaphatnak ajánlatot, valamint biztosan olyan szolgáltató foglalkozik a kérésével, akinek ez – akár a desztinációt, akár a terméket illetően – a profiljába vág.

Az ötletgazda szerint az oldalon való megjelenés az utazási irodák számára is előnyös, hiszen a szolgáltatóknak nem kell válaszolniuk a tevékenységükhöz nem passzoló, ám a hagyományos csatornákon mégis gyakran befutó kérdésekre, nem vet rájuk rossz fényt az sem, ha kapacitás hiányában nem válaszolnak. Az utaztatók ajánlataikat ingyenesen, kérés nélkül is feltölthetik a felületre, és marketingköltség nélkül, kedvükre böngészhetnek a sok száz "lead", azaz érdeklődő között. Kifejezetten hasznos, hogy az ajánlatkérések, a megvalósult utazások és azok átlagára alapján az utasok profilja megismerhető. A portál jutalékot csak a megvalósult utak után kér, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) tagjai pedig kedvezményt kapnak.

A tesztelés alatt álló weboldal az utasok és az utazási irodák számára is kedvező lehetőségeket kínál

Fotó: 123rf.com

A folyamat egyszerű: az érdeklődő a felületen ajánlatot kérhet, kéréseit a regisztrált utazási irodák egy admin felületen keresztül látják. Közülük, aki szeretne, ajánlatot adhat a potenciális utasnak, s ez az ajánlat egyébként a kereshető ajánlatok közé is felkerül. „Az utas kérésének beküldése előtt a platform ellenőrzi, hogy van-e jelenleg az igényének megfelelő ajánlat. Ha van, máris összeköti az utazási irodával” – emelte ki Tóth Ákos. Ha nem felel meg a jelentkezőnek egyetlen felajánlott út sem, akkor újabb kérés beküldése előtt meg kell indokolnia, mi volt a probléma a felkínált utakkal.

„A projektet az utazási irodák nélkül nem tudtuk volna megvalósítani, ezért a platformot saját ötletünk alapján, de a MUISZ szakembereinek bevonásával és tanácsaikat figyelembe véve fejlesztettük” – hangsúlyozta.

Az oldal első, belső tesztelésében 4-5 iroda vett részt, jelenleg 12 irodával dolgoznak együtt, de a velük együttműködő szolgáltatók száma folyamatosan bővül. A rendszerben azok az ajánlatok sem vesznek el, amelyeket az utasok nem fogadtak el, hiszen azok meghatározott ideig kereshetőek maradnak. A kérések tekintetében előszűrést végeznek, hogy a rendszerbe ne kerülhessenek be irreleváns ajánlatok.A Pakolj.be felület az Utazómajomtól teljesen függetlenül üzemel, azonban kihasználja annak széles követőbázisát: közösségimédia-felületeikkel és a weboldallal több mint egymillió utazót tudnak megszólítani rövid időn belül.„Az utazási irodák zöménél egyelőre óvatosságot tapasztalunk, de kedvező lehetőséget látunk a portálhoz való kapcsolódásban” – válaszolta kérdésünkre Füri Mihályné, a Kartago Tours HR- és jogi vezetője, aki a MUISZ kiutaztatásért felelős alelnökeként is részt vett az oldal létrehozásában és tesztelésében. A platform a szakember véleménye szerint jó időzítéssel, a tavaszi előfoglalási hullám lecsengése után indult el, a beérkezett kérések teljesíthetők.

A megvalósult foglalások száma ennek ellenére egyelőre alacsony, ez azonban a tesztidőszak alatt természetes és az irodák leterheltségével is magyarázható. A termékeket az utasok kedvezmény nélkül, teljes áron vásárolhatják meg, így az irodákat nem érheti kár. Előnyös, hogy az értékesítéshez mind a tour operatorok, mind a közvetítéssel foglalkozó, kisebb irodák új felületet kapnak, ezáltal olyan érdeklődőket is kiszolgálhatnak, akiket saját értékesítési csatornáikon keresztül nem feltétlenül érnének el.