Ősszel népszerű a hivatásturizmus

Forrás: turizmus.com

 2018. május 10. 13:38

Havonta átlagosan 200-nál is több hivatásturisztikai rendezvénynek adott otthont Budapest 2017-ben, legnépszerűbb a késő őszi időszak – fogalmaz közleményében a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ.

A European Cities Marketing európai városmarketing szervezet (ECM) az idei évben is publikálja az európai nagyvárosok hivatásturisztikai rendezvényeinek összesített statisztikáját, valamint az ez alapján összeállított városrangsort. A nemzeti turisztikai ügynökség és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) együttműködése keretében, az MTÜ Értékesítésért Felelős Igazgatóságának Kongresszusi Iroda Főosztálya a 2017. évre vonatkozóan összesítette a magyarországi, és benne a budapesti MICE rendezvényeket. Az adatbázist a BFTK bocsátotta az ECM rendelkezésére.

A Magyar Kongresszusi Iroda által, a hivatalos ICCA besorolásokat alapul véve összeállított 2017. évi adatállományban mintegy 2.452 meeting – konferencia, kongresszus, illetve incentive rendezvény – került nevesítésre budapesti helyszínnel. Havi átlagban mindez 204 hivatásturisztikai rendezvényt jelent Budapest számára.

A budapesti rendezvénynaptárban a novemberi időszak volt a legnépszerűbb az elmúlt évben

Fotó: bkf.blog.hu

2017-ben a rendezvények 61,3%-a (1.503 rendezvény) típusát tekintve corporate rendezvény volt, ezenfelül 949, nem corporate rendezvényt is megvalósítottak Budapesten. Vonzáskörét tekintve az események 35,3%-a (865 rendezvény) nemzetközi találkozó volt, további 1.587 rendezvény minősült „hazai” volumenűnek, vagyis az MTÜ adatbázisában szereplő rendezvények közel 65%-ának vonzereje kifejezetten a belföldi vendégkörre terjedt ki.

Egy hivatásturisztikai desztináció népszerűségét nagyban alakítja a meetingeken résztvevők száma is. A tavalyi év 2.452 budapesti MICE rendezvényén mindösszesen 414.139 vendég vett részt, ez egy találkozóra vetítve átlagosan 169 résztvevőt jelent. A legtöbb, mintegy 7.500 résztvevőt a Millenárison rendezett MOMART LEGO® Store Show vonzotta Budapestre, 2017. június 3. és 6. között. Ezt követte a Zukunft Personal Hungary emberi erőforrásmenedzsment-szakkiállítása november 13. és 17. között, 5.000 érdeklődővel. A résztvevők száma alapján bronzérmes lett a 2017. május 26. és 28. között rendezett World Congress of Families (WCF) - Családok XI. Világkongresszusa, 3.000 látogatóval.

Helyszín alapján tipizálva a rendezvényeket, a legtöbb, 1.476 eseménynek valamelyik szálloda adott otthont. Ez az összes rendezvény 60%-át jelenti. 245 eseményt (10%) egyetemi helyszíneken, felsőoktatási kampuszokon rendeztek meg. A rendezvények egy számottevő kisebbségét, közel 8%-át (195 meeting) rendezték kongresszusi- vagy konferenciaközpontban, illetve kifejezetten hivatásturisztikai rendezvények megtartására szolgáló épületkomplexumban. A fennmaradó 536 rendezvényt (22%) egyéb helyszíneken szervezték.

A különböző üzleti rendezvények, meetingek számszerűsített időbeli eloszlása alapján elsősorban a november (egyedüliként 300 fölötti rendezvényszámmal!), majd az október és a május, illetőleg az április voltak a legnépszerűbb időszakok a budapesti rendezvénynaptárban.

 

 

Mindezzel párhuzamosan Budapest turisztikai szervezete, a BFTK a frankfurti IMEX-re időzítve, 2017 után immár másodízben jelentette meg Budapest MICE Guide kiadványát, a Turizmus Kft.-vel együttműködésben. Az angol nyelvű szakmai katalógus Budapest konferencia-, rendezvény és incentive kínálatát mutatja be. Az aktualizált MICE Guide a nemzetközi konferencia- és kongresszus-szervezők, valamint a külföldi és hazai corporate partnerek részére nyújt információt fővárosi konferenciahotelekről, konferencia- és rendezvényhelyszínekről, valamint bemutatja a hazai PCO-kat és DMC-ket. A katalógust az érdeklődők hamarosan online is böngészhetik a BFTK weboldalán.