Zöld múzeum, fenntartható borok – környezetbarát kirándulást tettünk Bécsbe

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. május 07. 07:18

Ausztria első zöld múzeumában jártunk, szezonális alapanyagokból készült ebédet ettünk és fenntartható módon készülő borokat kóstoltunk az Österreich Werbung (ÖW) környezetbarát tematikájú kirándulásán. A bécsi kiruccanáson a hivatal fenntarthatósággal kapcsolatos törekvéseit is megismerhettük.

A zöld szemlélet jegyében természetesen vonattal, saját kulaccsal felszerelkezve utaztunk Bécsbe és a pályaudvarról tömegközlekedéssel jutottunk el a Hundertwasser Múzeumnak otthont adó Kunst Haus Wien épületéhez az április végi kiránduláson.

A Hundertwasser Múzeumnak otthont adó Kunst Haus Wien épülete

Fotó: turizmus.com / Pintér Tünde

Nem véletlenül vezetett ide először az utunk: 2018-ban ez volt az első múzeum, amely elnyerte az ezt megelőzően jellemzően a rendezvény-, turisztikai és oktatási szektor szereplői által viselt osztrák ökocímkét (Austrian Eco-Label). Az intézmény – mely a múzeumok és kiállítóházak osztrák ökocímkével való minősítéséhez szükséges irányelvek kidolgozásában is nagy szerepet vállalt – kiállítási programjában és mindennapi működésében is nagy jelentőséget tulajdonít a fenntarthatóságnak, folyamataik a legmagasabb ökológiai normák szerint zajlanak. Óvatosan bánnak az erőforrásokkal, amit lehet, megjavítanak, új termékek vásárlásakor ügyelnek a hosszú élettartamra.

 

Hundertwasser évtizedekkel megelőzte a korát

A múzeum otthonául szolgáló ház Bécs egyetlen, Friedensreich Hundertwasser által tervezett épülete, mely egész évben látogatható. A konvencionális szabályok nélkül emelt falakon nem szabályos rendben sorakoznak, hanem „táncolnak" az ablakok, a falakat színes mozaikok díszítik, a padló sok helyen hullámos (hiszen a több szempontból formabontó művész szerint „az egyenes vonal istentelen"), a lapostetőn és az emeleteken több mint 260 növényfajta, köztük több fa zöldell.

Az épület 1. és 2. emeletén a világ legnagyobb, állandóan kiállított Hundertwasser-gyűjteményét tekinthetjük meg, köztük a 20. század legfontosabb osztrák művészének színekben tobzódó, saját maga által előállított festékekkel készített festményeit, emellett grafikákat, faliszőnyegeket, az ember és a természet együttélése által ihletett építészeti modelleket, valamint azt a növényekből és kövekből készített szürkevíz-tisztító berendezést, melyet a művész alkotott.

Az életmű megtekintése közben lépésről lépésre rajzolódik ki előttünk a természetben található, organikus formák és anyagok mellett elkötelezett művész gondolatvilága, aki korát megelőzve, a 20. század első környezetvédőjeként élt és a természetből merítkezve alkotott. Ha már itt járunk, a fotográfiát új megvilágításba helyező, „A képelőállítás ökológiai lábnyoma" című kiállítást sem érdemes kihagyni a 3. és 4. emeleten.

Az épület 1. és 2. emeletén a világ legnagyobb, állandóan kiállított Hundertwasser-gyűjteményét tekinthetjük meg

Fotó: Thomas Meyer

Akit felcsigáztak a kiállítások, annak jó lesz igyekeznie: az intézmény június elsejével bezár, az épületet korszerűsítik és a kiállításait is felfrissítik.

 

Ökológiai tudatosság az Österreich Werbung működésében

Amint azt Hundertwasser munkássága is bizonyítja, a zöld szemlélet térnyerése Bécsben nem új keletű. Az ökológiai tudatosság nemcsak az osztrák turisztikai vállalkozások körében, hanem a munkájukat támogató ÖW szemléletében is megmutatkozik.A fenntarthatóságra törekvés két évvel ezelőtt az Österreich Werbung stratégiájának egyik alappillérévé vált – emelte ki ebéd előtt megtartott köszöntőjében Oskar Hinteregger, az ÖW budapesti irodájának vezetője. Törekvésük a magyar vendégek körében is kedvező fogadtatásra talál, szerepet játszhatott abban, hogy tavaly nyáron 250 ezer magyar turista választotta Ausztriát, az ország a tengerparttal szemben a hegyeket előnyben részesítő utazók kedvelt úti célja. A boldog turistákhoz boldog helyiek kellenek – a több mint 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkező szakember szerint a gondolatot Bécsben régiós szinten szintén az elsők között ismerték fel és nagy erőfeszítéseket tesznek a város élhetőségének növelésére.

„A mai vonatozással egy úton fejenként 7,8 kg szén-dioxidot termeltünk, autóval ez a mennyiség az ötszöröse lett volna! Azzal, hogy az Österreich Werbung munkatársai üzleti útjaikon a vonattal való utazást részesítették előnyben, 2022-ben összesen 36,9 tonna CO2-t takarítottak meg az Ausztrián belüli utazások során. Összehasonlításképp, egyetlen bükkfa 80 év alatt tud elnyelni egy tonna szén-dioxidot" – emelte ki a szakember, hangsúlyozva, hogy fogyasztói viselkedésünk mostanra nyomon követhetővé és jól mérhetővé vált.

 

A környezettudatosság már minden piaci szereplőnél megjelenik

Egyre több Ausztriába érkező vendégnek fontos, hogy nyaralásuk a természet tekintetében fenntartható legyen, tapasztalataik és felméréseik egyaránt ezt bizonyítják – emelte ki Katrin Erben, az ÖW fenntarthatósági szakértője, aki a gondolat általános térnyeréséről számolt be köszöntőjében. Mint kiemelte, a Kunst Haus Wien mellett Bécsben és más osztrák városokban több művészeti intézmény rendelkezik az osztrák ökocimkével.

Az egész országban zökkenőmentesen működő tömegközlekedés nem csak a nagyvárosok között teremt kapcsolatot, a túra- és völgybuszoknak, illetve a regionális vonatoknak köszönhetően közösségi közlekedéssel „az utolsó mérföldig" minden úti cél elérhető. Az autómentes közlekedésre ösztönző lehetőségeket a tartományok és régiók vendégkártyáiba is igyekeznek integrálni, a felvonók ingyenes vagy kedvezményes használatával együtt. Utóbbiak működése a felhasznált energiák változásának köszönhetően szintén egyre környezettudatosabb, az iparágat hatalmas, ebbe az irányba ható fejlesztések jellemzik.

A rendelkezésünkre bocsátott sajtóanyagokból megtudtuk: Ausztriában jelenleg 253 szálláshely rendelkezik az osztrák ökocímkével. A gasztronómiával, hüttékkel, vendéglátással, konferencia- és rendezvényhelyszínekkel, kulturális vállalkozásokkal és kempingekkel együtt jelenleg 504 vállalkozás rendelkezik a minősítéssel. Érdekesség, hogy Vienna City Card, Bécs hivatalos vendégkártyája környezetbarát mobilitási ajánlataiért 2022. december végén szintén elnyerte a címkét.

 

Borkóstoló Bécs saját borászatában

A közvetlen hangulatú, mégis informatív felszólalások és a Rondell Café am Cobenzl étteremben elköltött, szezonális és helyben termelt alapanyagokra épülő, „medvehagymában és spárgában gazdag" ebéd után a programot a szintén fenntartható módon működő Cobenzl Borászatban készülő borok kóstolójával zártuk. Bécs határain belül ugyanis 600 hektáron folyik a szőlőtermesztés és a Cobenzl az osztrák főváros saját borászata – vendéglátóink szerint a város élhetőségében ez is nagy szerepet játszik. Az ökocímkével és bio minősítéssel is rendelkező borászatban 80 százalékban fehér, 20 százalékban vörös borokat állítanak elő, a gyorsan kipörgethető, könnyű, száraz borok hozzáadott cukor nélkül készülnek, a termelt mennyiség nagy részét a „produce it here, sell it here" gondolat jegyében a helyi áruházakban értékesítik.

A Cobenzl az osztrák főváros saját borászata

Fotó: turizmus.com / Pintér Tünde

Megtudtuk: az állami támogatásnak köszönhetően az alpesi országban mintegy 670 ezer hektáron, a megművelt földterület 27 százalékán folyik biogazdálkodás, ezzel Ausztria a biogazdálkodás „bajnokának" számít Európában.

(Nyitókép: 123rf.com)