Őszre megállapodás születhet az M44-es út romániai meghosszabbításáról

Forrás: MTI

 2022. május 28. 09:42

Elkészülhet októberre a megállapodás az M44-es gyorsforgalmi út meghosszabbításáról és összeköttetéséről a tervezett romániai gyorsforgalmi úttal. A megállapodást kétoldalú kormányülésen írják majd alá – tájékoztatott közleményben a Békés Megyei Önkormányzat.

Ismertették: a Békés megyei Dombegyházán csütörtökön szakmai egyeztetést tartottak annak a kormányközi megállapodásnak az előkészítéséről, amely az M44-es gyorsforgalmi út és a tervezés alatt álló Arad–Nagyvárad gyorsforgalmi út közötti összeköttetés részleteit tartalmazza.

A magyar–román autópálya munkacsoport ülésén szakmai egyetértés alakult ki abban, hogy Nagyszalontától délre csatlakozna be az M44-es meghosszabbítása a romániai gyorsforgalmi útba. A határmetszési pontot is kijelölték a két ország szakemberei.

Nagyszalontától délre csatlakozna be az M44-es meghosszabbítása a romániai gyorsforgalmi útba

Fotó: 123rf.com

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke elmondta, hogy legkésőbb 2027 első negyedévére át szeretnék adni a határ másik oldalán elkészült gyorsforgalmi utat.

A romániai küldöttséget Adrian Foghis, a Közlekedési Minisztérium államtitkára, míg a magyar delegációt Thoroczkay Zsolt, a Technológiai és Ipari Minisztérium főosztályvezetője vezette.

A tanácskozás végén a résztvevők megtekintették az állandó határátkelőhelyként hamarosan megnyíló Dombegyház–Kisvarjas határállomást.