Osztrák határnyitás és megoldások a turizmus újraindításához

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2020. június 03. 16:41

Olaszország kivitelével június 4-én az összes szomszédja felé megnyitja határait Ausztria, ahol pünkösdkor felemás mérleget zártak a szállodák. Bécs eközben számtalan megoldással igyekszik életet lehelni a turizmusába.

A várakozásoknál némileg korábban, már június 4-én csütörtökön  megnyitja határait Ausztria, jelentette be Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter Bécsben.

A határnyitás Olaszországra még nem vonatkozik, a járványügyi helyzetet azonban folyamatosan elemzik, s jövő héten újraértékelik a tapasztalatokat – olvasható a GD Consulting blogjában.

A döntés értelmében Olaszországot leszámítva karantén-kötelezettség és koronavírustesz nélkül léphetnek be az utazók Ausztria területére, így Magyarország irányából is.

A koronavírus járvány következtében bevezetett ellenőrzésekkel felhagynak a határon az osztrák hatóságok, a jövőben csak szúrópróbaszerűen végeznek határellenőrzéseket – hangzott el a döntést ismertető sajtótájékoztatón.

Olaszországgal kapcsolatban elképzelhetőnek tartják, hogy egyes tartományaira fokozatosan oldják fel a beutazási korlátozásokat – hangoztatta az osztrák diplomácia vezetője.

 

Felemás pünkösd az osztrák szállodákban

Vegyes forgalmat eredményezett az ausztriai szálláshelyeken a pünkösdi hosszú hétvége. Hivatalosan május 29-től fogadhattak újra vendéget a szálláshelyek, ám az első tapasztalatok felemásra sikerültek – számolt be az APA hírügynökségnek az osztrák szállodaszövetség (ÖHV) szóvivője, Martin Stanits.

A kiemelt turisztikai üdülőhelyeken, például a karintiai tavak környékén, a szálláshelyek magas kapacitáskihasználtsággal indulhattak újra, volt példa teljes foglaltságra is az ÖHV információi alapján. Tirol, Voralberg és Salzburg tartomány esetében 15 százalékos átlagos foglaltságról érkeztek hírek, amelyek inkább a törzsvendégek és a vendéglátók közötti kapcsolat erősítése alkalmas töltöttség, a profitábilis működéshez messze nem elegendő forgalom.

Az ÖHV tapasztalati szerint a városi szállodák, ahol még kevés az attrakció, szenvednek a turisták hiányától, esetükben még a 15 százalékos foglaltság sem volt realizálható. Átlag felett teljesítettek ugyanakkor az időjárásfüggetlen fürdők és wellnesslétesítmények: itt sokan maguk korlátozták 70 százalékban a kihasználtságot, hogy a járványügyi intézkedéseknek eleget tudjanak tenni.

 

Így indítják újra Bécs turizmusát

Pünkösd óta ismét forog a bécsi óriáskerék, amely a második világháború után 70 év folyamatos üzemelést követően, a koronakrízis alatt kényszerült először üzemszünetet tartani.

Az óriáskerék beüzemelése az első szimbolikus lépés volt a város turizmusának újraindításához

Fotó: 123rf.com

Tény, hogy Bécs is szenved a turisták hiányáról. Peter Hanke, Bécs turizmusért felelős tanácsnoka idén 1,9 milliárd eurós kieséssel számol a turizmus visszaesése miatt.

A szabadidő-gazdaságnak nevezett iparágban 35 ezer munkahely tűnt el az osztrák fővárosban a válság hatására. Január–április közötti időszakról vannak már pontos statisztikák. az első négy hónapban 46,8 százalékos az elmaradás a vendégéjszakák számában a tavalyi bázishoz képest.

„Jelenleg 2020 egészére vetítve 40 százalékos elmaradást valószínűsítünk a vendégéjszakák terén, míg 50 százalékos elmaradást várunk a bevételek tekintetében. Ez megközelítőleg 10 millió vendégéjszaka és 500 milliós eurós forgalom realizálását jelentene, amely a 2008-as év forgalmai adatainak felel meg" – érzékeltette a visszaesés drámai mértékét Norbert Kettner, Bécs város turisztikai igazgatója. Becslése szerint 2024-ben érheti el Bécs vendégforgalma azt a volument, amely a koronakrízis előtt jellemezte a várost.

Mint ismert, május 29-től nyithattak meg Ausztria szerte a szálláshelyek. Bécsben a szállodák alig 45 százaléka élt első körben a lehetőséggel, a többiek kivárnak. Az osztrák fővárosban két százalékra tehető jelenleg azon egységek aránya, amelyek felhagytak a tevékenységükkel, s véglegesen bezártak.

 

Közvetlen foglalás a turisztikai hivatal honlapján

A nemzetközi versenyelőny biztosítása és a helyi turizmusgazdaság erősítése érdekében a Wien Tourismus számos szakmai projektet kezdeményezett és ültet át a gyakorlatba. A bécsi turisztikai hivatal honlapján közvetlen foglalási rendszert működtet, hogy a helyi szállodák kikerülhessék a nemzetközi foglalási portáloknak fizetett jutalékot. A turisztikai szolgáltatók a b2b Dashboardon keresztül első kézből kaphatnak tájékoztatást 25 potenciális küldőpiacról.

 

Applikáció és élménykártya, gasztroutalvány a bécsieknek

Az „ivie” applikáción keresztül valós idejű információkat kaphatnak Bécs turisztikai attrakcióról és a megélhető élményekről a felhasználók. Az applikáció megálmodói a bécsiekkel, mint potenciális vendéggel számolnak. Tematikus vezetett túrák, személyre szabott titkos tippekkel jelenleg három témában állnak rendelkezésre (Beethoven, Ring palotái, valamint bécsi modern művészet).

Augusztus közepétől készül el az elsősorban Bécsben élők elvárásaira szabott Experience Edition városkártya, amely egy éven keresztül lesz érvényes, 25 euróba kerül, és komoly, 20 százalékot meghaladó kedvezményeket, klubjellegű szolgáltatásokat biztosít birtokosainak.

A helyben maradás és a vakációzás összeolvadásán alapuló (stay & vacation) „staycation” angol műszóval leírható jelenség elfogadott a bécsiek körében – friss felmérés szerint 21 százalékuk számára megfelelő alternatíva a pihenéshez.

Bécs turizmusgazdaságának újraindítását számos további kezdeményezés is szolgálja, például a gasztrocsek. Michael Ludwig polgármester bejelentése alapján Bécs mintegy 950 ezer háztartása június közepétől éttermi utalványt kap, amely a város közel 9000 éttermében, kávéházában beváltható. Az egyszemélyes háztartások 25 eurós, míg a többszemélyes háztartások 50 eurós gasztróutalványra jogosultak, amelyek fedezetére 40 millió eurót fordít a városvezetés.

Belföldi utazások gyorskatamaránnal

A Twin City Liner Pozsony és Bécs között közlekedő gyorskatamaránja a járványügyi helyzet miatt júniusban belföldi utakat hirdetett meg az Austria-Ticket csomagja keretében. A természet és a Duna szerelmesei a következő hetekben olyan varázslatos Duna-menti településeket kereshetnek fel a Bécs belvárosából induló prémium gyorshajóval, mint Tulln, Orth és Hainburg. A hajós kirándulás családi programokkal, kedvezményes szállás- és gasztronómiai ajánlattal is kombinálható.

 

Bónusz szállásutalvány Burgenlandban

Júniusban minden burgenlandi lakos 75 euró utalványt kap házhoz postai úton, amelyet legalább háromnapos pihenéshez használhat fel a burgenlandi szálláshelyeken. A szálláshelyek a náluk beváltott utalványokat Burgenland turisztikai hivatalában készpénzre cserélhetik.