A tavalyinál is drágábbak lesznek az osztrák síbérletek

Forrás: turizmus.com

 2023. október 03. 17:31

Ausztriában érezhetően drágább lesz a síelés az eljövendő téli szezonban. Főleg a síbérletek ára emelkedik, amit a magas energiaárakkal és a növekvő munkabérekkel indokolnak a szolgáltatók.

A síbérletek ára már az elmúlt télen is az egekbe szökött Ausztriában, az elkövetkező szezonban pedig még mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk a havas sportot űzőknek. A napijegyek ára átlagosan 7-10 százalékkal nő, és több nagy síterepen lesz ennél nagyobb emelkedés a főszezonban.

A napijegy ára szinte mindegyik nagyobb sírégióban át fogja lépni a 70 eurós határt. A legnagyobb, 12 százalékos áremelkedés a tiroli Arlbergben várható, ahol 75 euróba fog kerülni a napijegy, a Salzburg tartományban és Stájerországban jelen lévő Ski amadé síszövetség pedig 73,50 eurós napijegyről számolt be, ami 5 euróval több, mint az előző télen.

De azért vannak kedvezőbb árú síbérletek is, például Dachstein-West sírégióban (64 euró) vagy Obertauernben (59 euró) – írja a heute.at.

A tiroli Arlbergben 75 euróba fog kerülni a napijegy a főszezonban

Fotó: 123rf.com

A drágulást a jelentősen megnövekedett bér- és energiaköltségekkel magyarázzák a sífelvonó-üzemeltetők.

Werner Frießer, a tiroli Axamer Lizum ügyvezetője a vienna.at portálnak elmondta: az energiáért most 1,1 millió eurót kell fizetniük a korábbi 360 ezer euró helyett annak ellenére, hogy a felvonó-üzemeltetőknek jobbak a tarifáik. Egy másik jelentős tétel a kamatok, amelyeket a végrehajtott beruházások miatt kell fizetniük.

Erich Egger salzburgi iparági szóvivő pedig az alkalmazottak kollektív szerződés szerinti, több mint 10 százalékos bérnövekedését említette indokként.