Öt látványos autós kirándulás, amely csodaszép hazai tájakon vezet keresztül

Forrás: turizmus.com

 2024. június 16. 11:24

Két pont között nem mindig az egyenes utat érdemes választani – legalábbis, ha autózásról van szó. Íme öt különlegesen szép hazai autós útvonal.

Amikor hazánkban el akarunk jutni valahová, jellemzően a leggyorsabb megoldást, azaz az autópályákat és főútvonalakat választjuk. Vannak azonban olyan különlegesen szép autós útvonalak, amelyekért érdemes valamivel hosszabban vezetni – és amelyek akár önmagukban is megérnek egy hétvégi kirándulást.

Az ALD Automotive | LeasePlan most összegyűjtötte, hová érdemes ellátogatni a nyári hétvégéken, ha igazi autós élményutazásra vágyunk.

 

Dobogókő

Igazi élmény a nyári autózás a Pilis hegység legmagasabb pontjain, ráadásul Budapesttől sem kell túl messzire merészkednünk a feltöltődésért. Az 11-es út ugyan tartogat kihívásokat, és a sebességkorlátozást is érdemes szigorúan betartani, de Pomáz és Esztergom között gyönyörű fák alatt, széles és kényelmes kanyarokkal autózhatunk. A környék legnépszerűbb úti célja Dobogókő, ezért Pomáz irányából érkezve érdemes felmennünk a lehető legmagasabb pontig – ha pedig Esztergom felől érkezünk, Pilisszentlélek felé is csodaszép hegyi utakon juthatunk el ide.

Dobogókő környékén igazi élmény a nyári autózás

Fotó: ALD Automotive | LeasePlan

Visegrádi szerpentin

A visegrádi Fellegvárba vezető legendás szerpentin nem véletlenül kapta a Panoráma út nevet. Az útszakasz nagy kedvence az izgalmas és látványos élményre vágyó autósoknak és motorosoknak, főleg, amióta az útburkolatot felújították. Kellemes tempóban, leengedett ablakokkal az útról megcsodálhatjuk a nyáron különösen meseszép Dunakanyart és a visegrádi várat is.

A visegrádi szerpentinen autózva megcsodálhatjuk a Dunakanyart is

Fotó: ALD Automotive | LeasePlan

Káli-medence és környéke

A magyar Toszkánának is nevezett Káli-medence az elmúlt években igen népszerű úti céllá vált. A Balaton északnyugati partjához közeli régió egy hosszabb autós élményutazásra, vagy egy teljes hétvége eltöltésére is ideális helyszín. Veszprémből indulva több autós útvonalat is kipróbálhatunk, ezek közül az egyik legszebb, ha a 82-es úton elindulva Zircen keresztül Bakonybél felé vesszük az irányt. Itt útba ejthetjük a Zirci Ciszterci Apátságot és a hozzá tartozó arborétumot, illetve a Bakony túraútvonalait is kipróbálhatjuk. Az autók szerelmeseinek Veszprémből déli irányba, a 73-as vagy 77-es úton érdemes elindulniuk, célba véve Dörgicsét, ahol a Kaáli Autó-Motor Múzeumban Magyarország legnagyobb és legváltozatosabb járműgyűjteményét tekinthetik meg. A 77-es úton ráadásul olyan festői falvakon keresztül utazhatunk, mint a Művészetek Völgye fesztiválról ismert Kapolcs.

A Káli-medence és környéke ideális helyszín az autós élményutazásra

Fotó: ALD Automotive | LeasePlan

Pécs – Orfű / Magyarhertelend – Orfű

Azoknak, akik kedvelik az élménydús szerpentineket, tökéletes célpont lehet Orfű, amelyet Pécs és Magyarhertelend felől megközelítve is vadregényes, kanyargós útvonalon, a Mecseket átszelve érhetünk el. Nyári programlehetőségből ezen a környéken sincs hiány: Magyarhertelenden felújított termálfürdő és szaunapark várja a látogatókat, az orfűi völgybe leérve pedig két tónál is strandolhatunk, a nagyobbiknál akár SUP-ra vagy kajakra váltva a négykerekűt.

Pécsről vadregényes, kanyargós útvonalon érhetjük el Orfűt

Fotó: ALD Automotive | LeasePlan

Kisbér – Oroszlány – Gánt

Az autósok körében kevésbé ismert a Kisbért Oroszlányon keresztül, Gánttal összekötő útszakasz, holott egyrészt vezetéstechnikai szempontból is izgalmas a környék, másrészt az útról belátható táj önmagában is különleges. Érdemes letérni a főbb utakról és bebarangolni autóval a Vértest, ahol alacsony növésű tölgyek között élvezhetjük az erdő csendjét. Itt nem érdemes gyorsan hajtani, hiszen rengeteg az úton rendszeresen áthaladó szarvas, róka, nyúl, vagy akár alacsonyan szálló bagoly. A túrát érdemes Kisbérnél kezdeni és Gántnál befejezni, hiszen a gyönyörű kis sváb falu felett terül el a marsbéli tájra emlékeztető Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum és Földtani Park, ahol a szemfülesebbek különleges gipszkristályokat és fosszíliákat is találhatnak.

A Kisbért Gánttal összekötő útszakasz vezetéstechnikai szempontból is izgalmas

Fotó: ALD Automotive | LeasePlan