Öt tagország kitiltaná az orosz turistákat, ha az EU nem lép

Forrás: turizmus.com/MTI

 2022. augusztus 23. 18:34

Az Európai Unió öt, Oroszországgal határos tagországa – Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Finnország – egyénileg megakadályozhatja az orosz turisták belépését a területére, ha az EU nem vezet be uniós szintű tilalmat – közölte Litvánia külügyminisztere.

Gabrielius Landsbergis Vilniusban újságíróknak elmondta: beszélt mindegyik érintett ország illetékes miniszterével, és nincs sok különbség a véleményükben.

Kaja Kallas észt miniszterelnök két hete azt írta a Twitteren, hogy „az Európába látogatás kiváltság, nem pedig emberi jog”, és hogy „most van itt az ideje, hogy leállítsuk az Oroszországból érkező turizmust”.

Sanna Marin finn kormányfő azt nyilatkozta a finn közszolgálati rádió és televíziónak: „nem helyes, hogy amíg Oroszország agresszív, brutális háborút folytat Európában, addig az oroszok normális életet élhetnek, utazhatnak Európába és turistáskodhatnak”.

Az Európai Unió öt, Oroszországgal határos tagországa egyénileg akadályozza meg az orosz turisták belépését, ha az Unió nem lép

Fotó: 123rf.com/profile_gregorylee

Bár az ukrajnai háború kezdetét követően nem sokkal az Európai Unió betiltotta az Oroszországból az EU-ba irányuló légi közlekedést, az orosz állampolgárok szárazföldön továbbra is beléphetnek az unió területére.

Finnország már korábban bejelentette, hogy szeptembertől naponta csak 100 vízumkérelmet fogad be, miközben jelenleg körülbelül napi 1000 vízumot állítanak ki orosz állampolgárok részére.

A finn közszolgálati televízióz (YLE)  arról számolt be, hogy orosz vállalkozások elkezdtek autós utazásokat szervezni Szentpétervárról Finnországba, a helsinki és a lappeenrantai repülőtérre, ahonnan közvetlen járattal lehet továbbrepülni számos európai nagyvárosba.Bár Ukrajna nyomást gyakorol az EU-ra, hogy tiltsa meg az orosz turisták beutazását, a tagállamok megosztottak a kérdésben.Lettország, Litvánia és Lengyelország már nem sokkal a háború kitörése után leállította új turistavízumok kiadását oroszoknak. Észtország a múlt héten lezárta határait több mint 50 ezer, vízummal rendelkező orosz állampolgár előtt, és azt tervezi, hogy nem engedi be a más uniós országok által kiadott vízummal rendelkező oroszokat sem.

Olaf Scholz német kancellár azonban fenntartásait fejezte ki az ilyen korlátozásokkal kapcsolatban. „Ez nem az orosz nép háborúja, hanem Putyin háborúja” – mondta Scholz. Szerinte a turistavízumok korlátozása büntetné azokat is, akik azért menekülnek Oroszországból, mert nem értenek egyet az ottani rezsimmel.

Mint azt korábban megírtuk, közvetlen szomszédainknál is téma az orosz turistavízumok felfüggesztése. Szlovénia azonban „az EU-tagállamokkal közösen keresi a megoldásokat”.