Ötletpályázat indul a Nagykörút jövőjéről

Forrás: turizmus.com

 2021. június 23. 13:28

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Nagykörút tervezése: a lakossági vélemények, illetve a szakmai és civil szervezetekkel tartott egyeztetések nyomán meghatározott jövőképre építve közösségi ötletpályázat indul a körút újratervezésére.

A Fővárosi Önkormányzat még 2020 őszén indított átfogó tervezési folyamatot a Nagykörút megújítása érdekében, melynek célja egy komplex, szakmai párbeszéden és széles körű bevonáson alapuló program kidolgozása.

A program célja a Nagykörút megkopott vonzerejének, kellemes és karakteres hangulatának helyreállítása: olyan városi tengely kialakítása, ahol egyszerre jó lakni, közlekedni, vásárolni, enni-inni, boltot üzemeltetni és felfedezni – emlékeztet közleményében az önkormányzat.

korut_123rf

A Fővárosi Önkormányzat közösségi ötletpályázat keretében várja a szakemberek és az érdeklődő lakosság fejlesztési javaslatait egy zöld, hangulatos és élhető Nagykörúttal kapcsolatban

Fotó: 123rf.com

A tervezési folyamat egyik első lépéseként online kérdőívben kérdezte az önkormányzat a budapestieket a Nagykörút jelenlegi helyzetéről, arról, hogy az itt közlekedő, lakó vagy épp bevásárló emberek milyen problémákat látnak és miért szeretik a Nagykörutat, illetve milyen jövőképet képzelnek el a körútnak?

A kérdőívben több mint 4200-an mondták el véleményüket a körút megújításával kapcsolatban, melynek eredményei, valamint a civil- és szakmai szervezetekkel tartott workshopok fontos kiindulási alapot jelentettek a jövőkép kialakításakor.

A jövőkép szerint a Nagykörút Budapest élhető városi körútja, amely több zöldfelülettel, tiszta és rendezett környezettel; pezsgő utcai élettel, minőségi bevásárlási, vendéglátási és kulturális lehetőségekkel; az ezeket szolgáló fenntartható közlekedési kialakítással; valamint reprezentatív arculattal mindenki számára vonzó.

 

Tervezd meg a Nagykörút jövőjét! – közösségi ötletpályázat indul

Annak érdekében, hogy a Nagykörút újratervezésébe minél többen be tudjanak kapcsolódni, a Fővárosi Önkormányzat közösségi ötletpályázat keretében várja a szakemberek és az érdeklődő lakosság fejlesztési javaslatait egy zöld, hangulatos és élhető Nagykörúttal kapcsolatban. A pályázaton olyan konkrét ötleteket, terveket várnak, melyek a Nagykörút teljes pesti oldalát, vagy akár egy-egy kiválasztott szakaszát érintik.

A beérkezett javaslatok közül a szakmai zsűri által kiválasztott, kiemelkedően színvonalas vagy innovatív ötleteket a pályázókkal való közvetlen egyeztetést követően beépítik a fejlesztési programba, mely várhatóan 2021 őszén készül el. A zsűri által legjobbnak tartott ötletek pénzdíjban is részesülnek, összesen 700 000 forint értékben. Emellett valamennyi díjazott pályamű szerzőjét meghívják egy közös tervezői workshopra, ahol közvetlenül is bekapcsolódhat a program kidolgozásába.

 

Nekem a Nagykörút… – történetíró pályázat indul

A Nagykörút megújításához nem csak technikai kérdésekkel, hanem az emlékeinkkel is foglalkozni kell – ezért a Budapest Brand történetíró pályázatot indít, melyben most vagy egykor a körúton lakó, ide vásárolni, dolgozni, kikapcsolódni járó budapestiek történeteire kíváncsi.

A pályázatra 200-2000 karakter hosszúságú személyes történeteket várnak, melyek a Nagykörúthoz kapcsolódnak. A 10 legjobb pályamű szerzői Budapest Restart Card városkártyát kapnak ajándékba, mely a klasszikus Budapest Card minden szolgáltatása mellett kedvezményes szállodai szolgáltatást, valamint ingyenes fürdő és strand belépőt tartalmaz.

A legjobb történetek megjelennek az enbudapestem.hu oldalon, valamint bekerülnek a Városháza Kiadó gondozásában idén karácsonyra készülő képeskönyvbe, mely a Nagykörút több mint 120 éves történetét mutatja be.

A pályázatokról további információ a projekt honlapján ismerhető meg.