Ötödével esett a Ryanair nyeresége

Forrás: turizmus.com

 2019. július 29. 12:31

Az ír légitársaság a Brexitet és a Boeing 737 MAX géptípus földre kényszerülését is megszenvedi. A mostani üzleti évben egymillióval, a következőben már ötmillióval kevesebb utasra számít a Ryanair.

A megelőző év azonos időszakához képest 21 százalékkal kevesebb, 243 millió euró nyereséget termelt az ír diszkont-légitársaság üzleti éve első negyedévében, áprilistól júniusig. Az eladott jegyek száma és a forgalom ugyan 11 százalékkal nőtt, emögött azonban az árak 6 százalékos csökkenése állt.

A Brexit körüli huzavona és a németországi árverseny súlyosan érintette a Ryanair első negyedéves eredményét – írja az fvw.de a dpa hírügynökségre hivatkozva. A Ryanair vezérigazgatója, Michael O'Leary előre kalkulált az üzemanyagárak, a repülőtéri illetékek és a munkaerőköltségek emelkedésével, és eleve csak 750-950 millió eurós nyereséget jósolt erre az üzleti évre, tehát legfeljebb annyit, mint az előző üzleti évben.

Emellett nagy gondot okoz a társaságnak a Boeing 737 MAX gépek repülési tilalma is, mivel emiatt késik a repülőgépgyártótól megrendelt gépek kiszállítása, ami alaposan keresztülhúzta a társaság utasszám-növekedésre vonatkozó várakozását.

Rossz idő jár a Ryanairre is

Fotó: ryanair.com

Az első 737 MAX-200-as gépnek elvileg még idén tavasszal kellett volna a flottához csatlakoznia, és extrém alacsony üzemeltetési költségeivel növelnie a diszkont-légitársaság nyereségét. A kiszállítás elhúzódása miatt a 2020. március végéig tartó üzleti évben az eddiginél egymillióval kevesebb, mintegy 152 millió utasra számítanak.

A The Guardian brit napilap szerint a Ryanair 135 gépet rendelt meg a Boeingtől, és úgy tervezte, hogy ebből ötöt még idén, további 58-at pedig jövő nyárig üzembe helyez. Ennek azonban csak mintegy fele valósulhat meg a légitársaság szerint, de erre sincs garancia. Emiatt a Ryanair a 2020. márciustól 2021. márciusig tartó üzleti évben 5 millióval kevesebb utasra számít, és 30 ezer járat törlését, létszámleépítéseket és egyes bázisok bezárását helyezte kilátásba.

Kapcsolódó cikkek