Ötödik francia randevú Közép-Európával

Forrás: turizmus.com

 2016. május 11. 17:31

Ötödször adott otthont az osztrák főváros a „French Rendez-vous” közép-európai workshopnak május 9–10-én. A rendezvényen Franciaország idei újdonságairól is szó esett – a dobogó első helyén természetesen a futball-Eb állt.

A szakmai találkozót immár hagyományosan a bécsi francia nagykövet, Pascal Teixeira da Silva nyitotta meg, a házigazda a Francia Idegenforgalmi Hivatal (Atout France) volt. A megnyitón Corinne Foulquier, az Atout France osztrák és közép-európai igazgatója kiemelte, hogy a közép-európai workshop történetének legnagyobb rendezvénye az idei, melyre 75 francia kiállító érkezett, akik 12 ország – Ausztria, Bosznia, Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Macedónia, Magyarország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Románia – több mint 170 tour operatorának kínálták térségük attrakcióit. A kiállítók egyharmada a népszerű francia síterepeket képviselte, ők külön teremben fogadták az érdeklődőket. Magyarországról a rendezvényre 30 idegenforgalmi szakember érkezett.

A kétnapos workshopnak másodszor adott otthont a Duna-parton álló Hilton Vienna Danube Waterfront szálloda, az elmaradhatatlan gálaestet pedig a bécsi iparművészeti múzeumban (MAK) rendezték, ahol ezúttal minden a foci-Eb-re rímelt: a vendégek kipróbálhatták tudásukat az óriás csocsóasztalnál, szurkolói mintákat festhettek az arcukra, sőt szurkolói jelmezversenyen is részt vehettek, de feldíszíthették saját baseball sapkájukat is, vagy akár blue box-fotón örökíthették meg szurkolói önmagukat, French Rendez-vous kupával a „stadion gyepén”.

Franciaország imponáló számaival (2015-ben 84,5 millió turistát fogadott, a turizmusból származó bevételei meghaladták a 48 milliárd eurót, s az ágazat a francia GDP 7,4 százalékát teszi ki) továbbra is tartja két évtizedes rekordját a turisztikai dobogó csúcsán. Idén csupán az 1 hónapig tartó futball EB-re (melyet 1960 és 1984 után harmadszor rendeznek meg) két és fél millió szurkolót várnak (1.1 millióval többet, mint amennyit a 2012-es lengyel-ukrán rendezésű viadalon regisztráltak), de a tekintélyes első helyezéshez az országok rangsorában továbbra is a világ leghíresebb múzeuma, a Louvre járul hozzá a legnagyobb számmal, évi 8,7 millió látogatóval, melynek 78 százaléka külföldi. A közép-európai térségből tavaly mintegy másfél millió turista érkezett az országba, hazánk 312 ezer látogatóval – Ausztria, Bulgária és Csehorsszág után – a negyedik helyen áll.

Corinne Foulquier az újságíróknak tartott sajtótájékoztatón Franciaország idei újdonságairól beszélt:

Bordeaux nem csupán futball-Eb egyik helyszíne lesz, június 1-jén átadják az egyetemes borkultúrát bemutató bormúzeumot és kulturális központot (La Cité du Vin), mely egyedülálló építészeti remekmű, valamint a június 23-26. közötti hagyományos borfesztivál helyszíne is egyben.

Az év másik nagy eseménysorozata Leonardo da Vinci nevéhez fűződik, idén lesz ugyanis 500 éve, hogy a festőóriás és polihisztor a Loire menti Ambois-ba érkezett I. Ferenc meghívására, hóna alatt a titokzatos Mona Lisa festménnyel, amelytől haláláig nem vált meg.

Az idei legizgalmasabb szállodaprojektek többnyire a francia fővároshoz kötődnek: nyáron nyílik Párizs első úszó szállodája, az OFF Paris Seine. A 3 csillagos, 58 szobás, 4 lakosztályos, 400 négyzetméternyi terasszal, uszodával rendelkező szálloda a Quai d'Austerlitznél „horgonyzik le”, a Szajna-parton. Ugyancsak nyáron, júniusban várható a felújított Ritz átadása. A Vendôme tér legendás luxusszállodája a tőle megszokott csillogással, s az egykori híres lakói nevét őrző – Hemingway bár, Proust szalon – legendás tereivel tér vissza az 5 csillagosok táborába, de a Concorde tér büszkesége, a szintén sok fényűzést látott Hotel de Crillon – melynek épületét még XV. Lajos megbízásából emelték 1758-ban – is kívül-belül megújulva várja majd a felső tízezer körébe tartozó vendégeit.