Ötszáz tonna műanyagot és üveget hasznosított újra az elmúlt évben az Emirates

Forrás: turizmus.com

 2023. február 23. 19:24

Az Emirates 2022-ben több mint félmillió kilogramm műanyagot és üveget hasznosított újra a repülőgépei fedélzetén használt palackok szelektív gyűjtésének köszönhetően. Ez az 500 tonna nagyjából megegyezik az Emirates zászlóshajójának számító A380-as repülőgép felszállótömegével.

Az Emirates kabinszemélyzete minden Dubajban leszálló járaton összegyűjti és szétválogatja a fedélzeten használt üveg- és műanyag palackokat, amelyek ezután egy dubaji újrahasznosító üzembe kerülnek. Az üvegeket szín szerint szétválogatják, majd ezt követően összetörik, és az így keletkező „törmeléket” üveggyáraknak adják át, ahol az új palackok készítéséhez szükséges keverékbe kerülnek. A műanyag palackokat megtisztítják, pelyhekké aprítják, granulátummá olvasztják, majd elküldik a gyártóknak, hogy új műanyag termékek készüljenek belőlük. Ennek eredményeként az Emirates és az Emirates Flight Catering évente több ezer kilogramm üvegtől és műanyagtól mentesíti a hulladéklerakókat.

A légitársaság több területen is használ újrahasznosított műanyagot és más fenntartható anyagokat.

 

Újrahasznosított műanyagból készült fedélzeti takarók

Az Emirates már hat éve használ turistaosztályán újrahasznosított műanyag palackokból készült takarókat. Egy ilyen takaró elkészítéséhez 28 darab palackot használnak fel; ezeket először apró darabokra őrlik, majd fonalat készítenek belőlük, végül ebből szövik a puha, meleg takarókat. A kezdeményezés bevezetése óta az Emirates több mint 95 millió műanyag palackot hasznosított újra, így az általa alkalmazott fenntarthatósági program a legjelentősebb a légiközlekedésben. Nem mellékesen az újrahasznosított PET felhasználásával 70 százalékkal csökkenthető a károsanyag-kibocsátás.

Az utasoknak szánt neszesszerek és az ezekben található utazási kellékek is tartós, környezetbarát anyagokból készülnek

Fotó: Emirates

Felelős fogyasztás

Az Emirates a környezeti fenntarthatóság egyik legfontosabb területének a felelős fogyasztást tartja. Ennek keretében a beszállítók kiválasztásánál figyelembe veszik a beszállított termékek teljes életciklusát. Ennek szellemében például a fából készült tea- és kávékeverők, a papír szívószálak és papírszatyrok gyártására használt faanyag minden esetben felelős és fenntartható erdőgazdálkodásból származik.

 

Játékok a fenntarthatóság jegyében

A legfiatalabb utasokat az Emirates plüssjátékai, gyermektáskái, babakelengyéi várják a fedélzeten, amelyek szintén újrahasznosított műanyagból és más fenntartható anyagokból készülnek. Az övtáskákat, sporttáskákat, hátizsákokat meghatározott korcsoportok számára tervezték, és olyan fonalból állítják elő, amelyet 100 százalékban újrahasznosított műanyagból nyertek. A gyerekhátizsákok elkészítéséhez öt és fél darab, a sporttáskákéhoz pedig hét darab újrahasznosított PET palackot használnak fel. Az Emirates gyermektáskák gyártásával eddig 8 millió műanyag palackot hasznosítottak újra. A címkék, de még a termékek csomagolása is újrahasznosított és újrahasznosítható anyagból készül.

 

Újrafelhasználható úti csomagok

A légitársaság a hosszútávú járatok prémium turistaosztályain és turistaosztályain utazóknak ingyenes úti csomaggal kedveskedik, amelyek összeállítása a négy alapvető természeti elem – tűz, víz, föld és levegő – köré épül. A neszesszerek többszöri használatra készültek, mivel anyaguk mosható kraft papír, az egyedi tervezésű mintájukat pedig nem mérgező, szója alapú tintával nyomtatták. Olyan tartós, környezetbarát anyagokból készült utazási kellékek találhatók bennük, mint a búzaszalma és műanyag kombinációjával előállított fogkefe, vagy az újrahasznosított PET palackból készült zokni és alvómaszk. A fogápoló készlet, a zokni és a szemhéjpúder csomagolására 90 százalékban rizspapírt használnak.