Ötven kilométer hosszú híd épülhet Zanzibár és az afrikai szárazföld között

Forrás: turizmus.com

 2023. május 25. 09:16

Kínai finanszírozással Afrika leghosszabb hídjának megépítését tervezi a tanzániai kormány az ország szárazföldi része és Zanzibár között.

A Tanzániához tartozó Zanzibárt most még csak repülővel vagy hajóval lehet megközelíteni.  A tanzániai kormány azonban azt tervezi, hogy egy 50 kilométer hosszú híddal köti össze a szigetcsoportot az ország szárazföldi részével. A híd a leghosszabb lenne Afrikában – írja a reisereporter.de.

Zanzibár mintegy 80 százalékban a turizmusból él. A kormány indoklása szerint a híd megépítéséből az ágazat is profitálna, egyben annak a lehetősége is megnyílna, hogy a félautonóm állam gazdasága az egyszerűbb áruszállítás révén függetlenebbé váljon a turizmustól.

A híd Tanzánia legfontosabb tengerparti városát, Dar es-Salaamot kötné össze az 50 kilométer távolságra fekvő Zanzibárral.  Godfrey Kasekenya, Tanzánia építésügyi és közlekedési miniszterhelyettese néhány hete azt nyilatkozta a helyi sajtónak, hogy kínai befektetőkkel tárgyalnak a projekt finanszírozásáról. A bekerülési költség kb. 2,5 milliárd euró lenne a kormány becslése szerint.

Ötven kilométer hosszú hidat tervez Tanzánia Zanzibár és a szárazföld közé

Fotó: Twitter / African Podcast TV

A tervezett híd négy óráról kevesebb mint egy órára rövidítené le a Dar es-Salaam és Zanzibár közötti utazási időt.

A híd tervei állítólag már 2020 óta léteznek, de konkrét dátumot még nem nevezett meg a kormány az építkezés megkezdésére.