Óvatosságra inti a nyaralókat a német kancelláriaminiszter

Forrás: MTI

 2020. június 14. 17:42

A koronavírus-járvány németországi fellángolásának veszélyét hordozza magában a nyaralási szezon a kórokozó behurcolásának kockázata miatt - emelte ki a német kancelláriaminiszter egy vasárnapi nyilatkozatában.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeintung (FAS) című vasárnapi lap összeállítása szerint vezető német politikusok körében igen erős az aggodalom, hogy a határokon átívelő nemzetközi mobilitás élénkülése révén ismét kicsúszhat a járványhelyzet a hatóságok ellenőrzése alól, és megint meredek emelkedésnek indulhat a fertőzések száma, amit csak újabb súlyos korlátozó intézkedésekkel, a társadalom és a gazdaság életét megbénító korlátozásokkal lehet megállítani.

A német parlamant, a Reichstag épülete - kontaktuskövető telefonos applikációval próbálja meg elejét venni a német kormány a járvány újbóli terjedésének

Fotó: 123rf.com

A nyaralók fertőzött területekről hazaérkezve az egész országban "szétteríthetik" a vírust, aminek hatására "nagyon gyorsan ismét olyan helyzetbe kerülhetünk, amelyben szövetségi szintű lépéseket kell tenni" - mondta Helge Braun kancelláriaminiszter a FAS-nak, utalva arra, hogy az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) németországi elterjedéséhez döntően hozzájárultak a téli szünetben tett ausztriai és olaszországi síutak alatt történt fertőzések.

A kormány legfőbb célja, hogy "ilyesmi többé ne forduljon elő", ezért igen előnyös, hogy éppen a nyaralási szezon kezdetére készült el a kormány úgynevezett kapcsolatkövető okostelefon-alkalmazása (contact tracking app) - mondta Helge Braun. Az alkalmazás figyelmezteti a felhasználót, ha fertőzésveszéllyel járó kapcsolatba került regisztrált fertőzöttel.

Az alkalmazást az első tervek szerint már áprilisban be kellett volna vezetni, de adatvédelmi kérdések körüli viták miatt elhúzódott a fejlesztés. A kormány végül szakított is a viták miatt megosztottá vált fejlesztői közösséggel, és két új partnert, a Deutsche Telekom távközlési és az SAP szoftverfejlsztő óriáscéget bízta meg a munkával.

Az alkalmazást sajtóértesülések szerint kedden mutatják be, és egy nagyszabású ismeretterjesztő, népszerűsítő kampánnyal igyekeznek majd minél több németet rávenni letöltésére és használatára.

A külügyminisztérium hétfőn frissíti a világ valamennyi országára kiadott általános utazási figyelmeztetését. Az eddig bejelentett döntések alapján 26 országot vesznek le azon államok listájáról, ahová nyomatékosan nem javasolt beutazni német állampolgároknak.

A 26 ország közé tartozik majd valamennyi EU-s tagállam, kivéve Spanyolországot, Svédországot és Finnországot, mert ezekben még beutazási korlátozások vannak érvényben. Az uniós társországok mellett Izland, Liechtenstein és Svájc is lekerül a listáról.

Az országok besorolása a járványhelyzettől függően változhat, az utazástól eltanácsoló figyelmeztetést akkor adnak ki ismét, ha az adott országban meghaladja a 100 ezer lakosonkénti 50-et az utóbbi hét napon regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma.

A német kormány március 17-én példa nélküli módon a világ valamennyi országára utazási figyelmeztetést adott ki a koronavírus-járvány miatt, és egy nagyszabású művelettel hazaszállított 240 ezer külföldön rekedt német állampolgárt.

A koronavírus-járvány előtt a németeket az utazás világbajnokaiként tartották számon. Az utazásszervező és utazásközvetítő vállalkozások szövetségéhez (Deutscher Reiseverband -DRV) tartozó cégek szolgáltatásait tavaly 55,2 millió ügyfél vette igénybe.

Az utak 73,6 százaléka külföldi, 26,4 százaléka belföldi volt. A szervezett és a nem szervezett utakat együttvéve a német turisták tavaly 82,7 milliárd eurót (29 ezer milliárd forint) költöttek el külföldön.