Légtisztító falfesték és félbevágott autó is várta a látogatót ezen a rendezvényen

Forrás: MTI

 2023. október 19. 14:49

Rekordszámú látogató, több mint 12 ezer jövőbeni szakember és munkavállaló számára nyitotta meg idén kapuit a SzakMÁzz! Budapest.

A főváros legnagyobb pályaválasztási kiállításán számos szórakoztató program és interaktív élmény segítette a fiatalokat abban, hogy rátalálhassanak a számukra legmegfelelőbb pályára. A szakmatanulást népszerűsítő rendezvényt a SzakMÁzz! Egyesület és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezte Budapest Főváros Kormányhivatalának közreműködésével. A rendezvény a pálya-, szakma- és iskolaválasztás előtt álló diákoknak nyújtott átfogó információt a pályaválasztás lehetőségeiről, foglalkozásokról és a munkaerőpiaci helyzetről.

A kiállítók interaktív szakmabemutatókon demonstrálták, mennyi izgalmas és modern kihívás várja a fiatalokat a szakképzésben.

A szakmatanulás népszerűsítésével középtávon kezelhető a hazai szakemberhiány. A fővárosi kamara stratégiai partnereivel a szakmák interaktív bemutatásával fiatalok ezreit kívánja így inspirálni és bekapcsolni a szakképzés rendszerébe.

SzakMÁzz! pályaválasztási kiállítás a Budapesti Olimpiai Központban

Fotó: MTI/Lakatos Péter

Az eseményen 28 ágazatból mintegy 100 kiállító várta az érdeklődőket, köztük szakképzési centrumok, szakképzést folytató iskolák és a munkaadói oldalt képviselő duális partnerek. Újdonságként a BKIK a rendezvénybe integrálva tartotta meg az Innovációs Expót, ahol a jövő technológiáját és a szakmák jövőjét is megismerhették a látogatók.

Balog Ádám, a BKIK általános alelnöke megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a rendezvény népszerűsége jelzi, milyen rendkívül nagy a szükség a fiatal, dinamikus, eredményorientált vállalkozó kedvű szakemberekre, akiknek a budapesti kamara készséggel áll rendelkezésére. „A jövő jelenlévő szakembereinek, a jövő vállalkozóinak számos lehetősége van, hogy szélesítsék tudásukat, megismerjék lehetőségeiket és megtalálják a számukra legmegfelelőbb szakmát.”

A BKIK Innovációs Expó kiállítói azt mutatták be, hogyan tudják napjaink innovációi, technikai újdonságai izgalmassá tenni a különböző szakmai területeket.

A légtisztító falfestéktől a félbevágott elektromos autón át a VR technológiáig számos érdekességgel várták az érdeklődőket, a pályaválasztási tanácsadók pedig készségfelmérő játékokkal is segítették a diákok orientációját.

A rendezvényen az is elhangzott: a szakképzés és a felsőoktatási tanulmányok nem zárják ki egymást; aki jó eredményeket ér el a szakképzésben, az később folytathatja tanulmányait akár felsőoktatási intézményben is.