Pályázható a Zöld Busz program támogatása

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. január 05. 13:17

A Zöld Busz program elektromos buszok megvásárlását támogató kiírásának első körében január 4. és február 4. között várják az önkormányzatok és közszolgáltatók pályázatait.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Zöld Busz Projektiroda felhívásának keretében 25 ezresnél nagyobb lélekszámú települések igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást kiöregedett, magas károsanyag-kibocsátású autóbuszaik lecseréléséhez elektromos meghajtásúra – közölte a minisztérium. A támogatási intenzitás mértéke a kiváltani tervezett autóbuszok kibocsátási normájához igazodik 50 százalékos maximális támogatási szintig.

A pályázati felhívás azt az elvet követi, hogy minél öregebb a cserélni kívánt busz, annál nagyobb legyen a támogatás mértéke. A Klíma- és természetvédelmi akcióterv keretében elindított program célja a leginkább szennyező buszok mielőbbi kivonása a forgalomból, ezzel a városi életminőség javítása.

A Zöld Busz Program 36 milliárd forintos teljes keretéből a 2020-2021-es időszakra 4,2 milliárd forint keretösszeg áll a pályázók rendelkezésére. A támogatás elektromos buszok mellett önjáró trolibuszok beszerzésére, a kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítésére is fordítható.

A pályázati felhívás és mellékletei a Zöld Busz program weboldalán érhetők el.