Panaszkezelési és utasjogi tapasztalatok a légi közlekedésben

 2014. május 15. 15:42

Az Európai Bizottság csütörtökön közzétette jelentését a légi közlekedésben tapasztalt panaszkezelési és utasjogi tapasztalatokról a 2010–2012 közötti időszakban.

A jelentés szerint a kivételesnek számító 2010-es év (az izlandi vulkánkitörés és a rendkívüli hóhelyzetek éve) óta a nemzeti hatóságokhoz benyújtott kártalanítási vagy segítségnyújtási panaszbeadványok száma visszaesett a korábbi szintre.

A légitársaságokra mindössze az esetek egy százalékában kellett szankciókat kiszabni; a panaszok döntő többségét sikerült anélkül orvosolni, hogy büntetőintézkedésekkel kellett volna nyomatékosítani a jogérvényesítést.

 

Az Európai Bizottság közlekedésért felelős alelnöke, Siim Kallas hangsúlyozta, hogy a légi utasok jogainak jelenlegi felülvizsgálata is elsősorban e jogok hatékonyabb alkalmazását és érvényesülését célozza.

A jelentés alapjául szolgáló statisztikák 28 tagállam, valamint Izland, Norvégia és Svájc nemzeti végrehajtási szerveinek adatait dolgozzák fel. A jelentés főbb megállapításai a következők:

A nemzeti végrehajtási szervekhez a visszautasított beszállás és légi járatok törlése vagy hosszú késése esetén az utasoknak nyújtandó kártalanítás és segítség közös szabályainak megállapításáról szóló rendelet alapján 2010-ben 91 726, 2011-ben 52 675, 2012-ben pedig 56 478 panasz érkezett be.