Panaszkodó légitársaságok

Forrás: MTI

 2018. július 24. 15:14

Több légitársaság is panaszt tett az Európai Bizottságnál a francia légiforgalmi irányítók sztrájkjai miatt, mivel a munkabeszüntetési akciók korlátozzák az emberek unión belüli szabad mozgásához fűződő alapelvet.

A British Airways, az Iberia, a Vueling, az Aer Lingus, illetve a Level légitársaságok anyavállalata, az International Airlines Group (IAG), a Ryanair, az easyJet és a Wizz Air közös közleménye szerint nem a sztrájkhoz fűződő jogot kérdőjelezik meg, hanem úgy vélik, Franciaország megsérti az európai uniós jogot azzal, hogy a sztrájkok ideje alatt nem engedélyezi az ország feletti átrepülést. Az érintett utasoktól ezáltal megvonják azt az alapvető szabadságot, hogy a sztrájk által nem érintett tagországok között utazhassanak.

Megjegyezték, hogy a francia légiforgalmi irányítók idén 300 százalékkal többet sztrájkoltak, mint 2017 azonos időszakában, még a francia szenátus is elismerte, hogy az ország irányítóinak munkabeszüntetése az összes európai késés 33 százalékáért felelős.

A francia légiforgalmi irányítók idén 300 százalékkal többet sztrájkoltak, mint 2017 azonos időszakában

Fotó: pixabay

Willie Walsh, az IAG vezérigazgatója a közlés szerint azt mondta, a sztrájkhoz fűződő jognak egyensúlyban kell lennie a mozgás szabadságával, és a sztrájk minden légitársaságot érint, különösen a Marseille és a Földközi-tenger térsége feletti átrepülő cégeket és utasait, de Spanyolország turizmusára és gazdaságára is negatív hatással van.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) múlt héten közölte, hogy az első fél évben kétszer annyi perc késést regisztráltak a légiközlekedésben, mint az előző év azonos időszakában, ezért a szervezet azonnali intézkedéseket kér a kormányoktól és a légiforgalmi irányító szolgálatoktól. Az európai áramlásszervező Eurocontroltól kapott adatok alapján az IATA azt írta, az első fél évben 47 ezer percet késtek a járatok, ami 133 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában mért szint. Idén júliusig több mint 16 ezer járat késett csak az irányító szakszolgálatok sztrájkjai miatt, ami több mint 2 millió utast érintett.