A pandémia még mindig hat, amikor úti célt és közlekedési eszközt választunk

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2023. december 06. 12:12

Turisztikai mobilitásváltozás a Covid19-pandémia alatt és után, különös tekintettel a közlekedési eszköz- és desztinációválasztásra címmel jelent meg tanulmány a Turizmus Bulletin folyóirat újabb számában.

A szerzők, Behringer Zsuzsanna, Kulcsár Noémi, Hinek Mátyás és Tevely Titanilla, megállapításai szerint a turizmus és a közlekedés kapcsolatát erőteljesen alakítják az egészségügyi szempontok és a háború által okozott gazdasági, társadalmi hatások. Empirikus kutatásukban ezen tényezőket vizsgálták a magyar lakosság körében végzett online kérdőíves felmérés során. Összehasonlító statisztikai elemzéssel vizsgálták az utazási szokások és a turisztikai mobilitás alakulását a 2021–2022. évi megvalósult és a 2023-ra tervezett utazások alapján.Eredményeik szerint a bezártság és a korlátozások ellenére sem csökkent az utazási kedv, de a vásárlási döntések merőben átalakultak, ami főként a választott desztináció földrajzi távolsága, biztonságossága és az odajutáshoz használt közlekedési eszköz esetében érzékelhető.

A pandémia még mindig kihat mobilitási döntéseinkre

Fotó: 123rf.com

 

Ezt tovább fokozták az orosz–ukrán háború okozta drasztikus áremelések, amelyek hatására a fogyasztói döntések meghozatalában prioritást kap a takarékosság és a költségek optimalizálása, ezért a kutatás alanyainak turisztikai mobilitása jóval visszafogottabb a 2023-as utazási tervek esetében.

A kutatás eredményei a turisztikai és közlekedési szakemberek számára is értékes információkat tartalmaznak. A teljes tanulmány a Corvinus Mobilitás és Turizmus Központ oldalán érhető el.