Panorámavonattal kirándultak Szegedre az utazási irodások

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2021. november 14. 09:55

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) tanulmányutat szervezett Szegedre, hogy a pandémiás nehézségek ellenére ismét fókuszba helyezze Tisza-parti várost és a csapatot szállító, partnerként együttműködő MÁV Rail Tourst.

Akár buszozhattunk is volna Szegedig, ám a MUISZ egy remek ötlettől vezérelve úgy gondolta, párhuzamosan érdemes megismertetni az utazási irodákkal az újjáéledt, és a téli hónapokra színes palettát ígérő MÁV Rail Tours (MRT) szolgáltatásait is. Ezért aztán a csapat csütörtökön reggel a menetrend szerinti Budapest–Szeged vonatra kapcsolt, Revivo típusú panoráma osztályú vagonba szállhatott be a Nyugati pályaudvaron.

Indulás a Nyugati pályaudvarról

Fotó: turizmus.com / Irházi János

A Svájcból 2020-ban vásárolt, különleges kényelmet biztosító kocsik ablakai a hagyományos vagonokban megszokotthoz képest dupla méretűek, remek kilátást nyújtva az elsuhanó tájra a két- vagy négyszemélyes asztalokhoz ülő utasoknak. Az MRT emellett az asztalokra kihelyezett szendvicsekkel, ásványvízzel, korlátlan kávé- és teafogyasztással alapozta meg a kirándulás hangulatát.

S hogy ne csupán a szemnek és a szájnak kedveskedjenek, az indulást követően Belák Viktor, az MRT személyszállítási igazgatója rövid ismertetőt tartott a vállalatról, szervezett programjaikról, terveikről.

Az utasok két- és négyszemélyes asztalok mellől gyönyörködhetnek az elsuhanó tájban

Fotó: turizmus.com / Irházi János

A pandémia okozta forgalomkiesés természetesen ezúttal is szóba került, de a nehézségek ellenére, a „vírus közepette" is 5800 utast sikerült a 70 darabos járműpark vagonjaiba csalogatni. Köszönhetően annak, hogy a különvonatos utazásszervezés mellett többek között rendezvényszervezéssel, járművek bérbe adásával is foglalkoznak, ugyanakkor rugalmas és segítőkész partnerei az utazási irodáknak – hangzott el.Az MRT járműparkja különböző kategóriájú vagonokból áll, ám a flotta büszkesége az 1912-ben gyártott egykori Orient Expressz étkezőkocsi, amelyet a mai napig hadrendbe állítanak.Aki pedig most kedvet kap az igény szerinti több-kevesebb luxussal kínált vasúti nosztalgiázáshoz, az MRT honlapján biztosan rábukkan egy kedvére való zakatolásra Magyarországon, vagy például Bécsbe.

Érkezéskor szegedi házigazdáink, Ács Szilvia és Hódi Nóra fogadtak bennünket, hogy a rendelkezésre álló szűkös idő ellenére – a Pusztaszer IC mégsem várhatott ránk –, a legtöbbet megmutassák a minden évszakban gazdag és változatos programokat kínáló városból, az utazási irodák pedig bátran kínálják desztinációként Szegedet. Ahol szinte szó szerint éjjel-nappal segítőkész partner a helyi Tourinform iroda.

A MUISZ csapat a szegedi Dóm téren

Fotó: turizmus.com / Irházi János

Bizonyítékként a MUISZ-szal vállvetve „elintézték", hogy ragyogó napsütésben barangolhassunk néhány órát a városközpontban. Hódi Nóra várostörténeti és történelmi kulisszatitkokkal, pletykákkal fűszerezett idegenvezetése során megismerkedtünk többek között a Dóm-térrel, a gyakran makrancos Tiszával, az interaktív Vármúzeummal – itt a hölgyek előszeretettel tesztelték magukat a speciális szerkezetre állva, hogy boszorkányok-e vagy sem, de végeredményt most nem hirdetünk –, a Széchenyi térrel, a Reök Palotával, a zsinagógával, hogy csak néhányat említsünk.

De hát Szeged belvárosában minden sarkon, téren helytörténeti érdekességek zúdulnak a látogatóra. A házigazdáink szerinti „pletykás városban"  elfáradni képtelenség, hisz kávézók, vendéglők tucatjai csalogatják a turistákat, akiknek a helyiek szerint kötelességük megkóstolni a szegedi halászlét. Mi sem lehettünk kivételek, a Tisza-parti Halászcsárdában kanalaztunk ebből a páratlan magyar ételből.

A barangolás záróakkordként pedig a Virág cukrászdában és kávézóban vontuk le a következtetéseket, ahol Ács Szilvia és Tukacs Zsuzsanna, a MUISZ titkára köszönte meg a részvételt, és buzdított együttműködésre a szegediekkel.