Pár nap múlva megasztrájk a Ryanairnél

Forrás: the sun

 2018. szeptember 24. 11:33

Szeptember 28-án minden korábbinál nagyobb sztrájk várható a Ryanair légitársaságnál.

Idén júliusban és augusztusban több alkalommal is éltek a munkabeszüntetés eszközével a fapados légitársaság dolgozói.

A Ryanair ír szakszervezetének kötelékébe tartozó pilóták első ízben július 12-én szüntették be a munkát a vállalhatatlan munkakörülményekre való hivatkozással –írja összefoglalójában a brit The Sun.

A második nyári sztrájk július 20-án történt, amikor 4000 utasnak törölték a járatát az Egyesült Királyság és Írország között. A harmadik munkabeszüntetésre július 25-26-án került sor, amikor a spanyol, a portugál és a belga légi kísérők éltek a nyomásgyakorlásnak ezzel az eszközével.

A sorozat augusztusban az ír pilóták sztrájkjával folytatódott augusztus 3-án, majd augusztus 10-én a légitársaság német, svéd és belga pilótái is letették a munkát egy napra. Ez akkor 250 németországi, 104 belgiumi, 22 svédországi és 20 ír járatot érintett. Ugyancsak augusztus 10-én a holland pilóták is beszüntették a munkát.

A légi utaskísérők július 4-én 34 pontból álló követeléslistát hoztak nyilvánosságra, amelyben például a betegszabadság idejére magasabb fizetést és hazájuk munkaügyi előírásainak megfelelő munkaszerződést kérnek a jelenleg a légitársaságnál általánosan alkalmazott írországi munkaügyi szabályozás helyett.

A nyári sztrájkok következtében 300 járatot törölt a légitársaság júliusban, augusztusban 400 járatot kellett törölni, ami körülbelül 50 ezer járatot érintett.

A Ryanair a sztrájkokkal kapcsolatban nyilvánosságra hozta, hogy németországi pilótáik akár évi 190.000 eurót is megkereshetnek, átlagosan pedig 30%-kal többet kapnak, mint az Eurowings-nél.

Egy csöndesebb periódus után szeptember 13-án jelentették be, hogy szeptember 28-án öt országban – Spanyolország, Portugália, Olaszország, Belgium, Hollandia - sztrájkolni fognak a Ryanair légikísérői.

Szeptember elején a Ryanair többfordulós egyeztetés után megállapodásra jutott az írországi és az olasz légi utaskísérők szakszervezeteivel, így ezek az érdekképviseletek várhatóan nem vesznek részt a közeljövőben újabb munkabeszüntetéseken.

Kapcsolódó cikkek