Páratlan aranykincs érkezhet kölcsönbe a British Múzeumba

Forrás: MTI

 2015. augusztus 18. 15:18

A hírek szerint a világhírű londoni intézmény kérni fogja a dél-afrikai hatóságokat, hogy adják kölcsön a mapungubwei arany orrszarvúszobrot. Ez lehet az első alkalom, hogy a gyarmatosítás előtti dél-afrikai civilizáció jelképe elhagyja az országot.

A leglátogatottabb brit múzeum 2016-ban páratlan kiállítást szentel a dél-afrikai művészetnek, ennek keretében állítaná ki a felbecsülhetetlen értékű alkotást, amelyet származási helyén legalább akkora kincsnek tartanak, mint a kontinens északi részén Tutanhamon halotti maszkját.

A mai Dél-afrikai Köztársaság messzi északi részén, Johannesburgtól hatórányi autóútra fekvő mapungubwei királyság volt mind közül a legnagyobb a 13. században. Jól fejlett államigazgatással és gazdasággal bírt, virágzott a földművelés, a bányászat és a kézművesség, arannyal és elefántcsonttal kereskedett Ázsiával és Egyiptommal.

Az egykori civilizáció helyét 1932-ben fedezték fel, és a Pretoriai Egyetem régészei tárták fel. Jelentős mennyiségű aranyékszer került a felszínre, valamint szintén aranyból készült állatfigurák.

 

A The Times című brit lap keddi értesülése szerint a British Múzeum hivatalosan még nem kezdeményezte az egyetemnél, hogy adják kölcsön az arany orrszarvút, amelynek kiviteléhez magasabb szintű engedély kell. A múzeum vezetője és a mapungubwei gyűjtemény kurátora szerint könnyen előfordulhat, hogy a kormány nemet mond a kérésre. 2001-ben Párizs akarta kölcsönkérni, egy kiállítás központi darabja lett volna, az egyetem rá is bólintott, de a szeptember 11-i terrortámadások miatt a kormány a biztonsági kockázatokra hivatkozva nemet mondott.

A kincsről Dél-Afrikában is vita zajlik: az egyetem jövőre egy jobban elérhető múzeumba akarja átköltöztetni az orrszarvút és a többi leletet a campuson belül, sokan viszont azt szorgalmazzák, hogy vigyék vissza őket lelőhelyükre.