Párizs katakombáitól a thai zombiszobrokig

Forrás: turizmus.com

 2015. október 27. 21:12

A legmorbidabb turistaattrakciók kétségkívül a halálhoz kapcsolódnak, amely mindmáig tabutéma az emberiség nagy része számára. Mégis egyes, az elmúláshoz kötődő létesítmények egész évben sok ezres turistatömeget vonzanak.

A Vagabond.se turisztikai portál számba vette – talán Halloween illetve a Halottak Napja alkalmából – hogy világszerte melyek a leglátogatottabb ilyen helyek.

Nem csupán a világ leghíresebb temetői, ahol elhunyt írók és művészek nyugszanak – mint a párizsi Pére Lachaise vagy moszkvai novogyevicsi – hanem azon létesítmények is sokak érdeklődésére számíthatnak, ahol névtelen elhunytak földi maradványait teszik közszemlére. A palermói Cappuccini katakombákban 8000 csontváz látható, illetve mindazon maradványok, amelyek valaha az itt éltekből megmaradtak. Az amszterdami Museum Vrolik konzervált testrészeket mutat be a korai orvoslás idejéből, amikor még érzéstelenítés és fertőtlenítés nélkül operáltak a sebészek.

Indiában egészen másképp vélekednek a halálról, a lélekvándorlásról - és az állatokról is. A Karni Mata Temple-ben látható csontvázak között patkányok szürcsölik a tejet egy nagy közös tálból.

Párizs katakombáiba temetkezett a már akkor is jelentős létszámú város, mivel a régi köztemetőket járványveszély miatt egy időre fel kellett számolni. A katakombákban hatmillió(!) ember csontjai alkotnak,  300 kilométer(!) hosszan folyosókat. A látogatókat előre figyelmeztetik, hogy szívbajjal, depresszióval, klausztrofóbiával és idegbetegséggel küszködők, idősek és gyerekek ne látogassák földalatti temetőket.

A thaiföldi Narakában lévő Wang Saen Suk már átvezet az ázsiai halálmítoszokhoz. Abszurd, szürrealisztikus, különböző méretű színes „zombiszobrok” ábrázolják ezúttal nem az élő embert, hanem azok csontvázát, többnyire megkínzás utáni pózban..

A londoni Old Operating Theatre Museum és Herb Garret a St. Thomas templomban az 1800-as évek akkori orvoslási módszereit, illetve annak elszenvedőit mutatja be, formalinban tárolva.

A csehországi Kostnice Sedlecben a katolikus kápolna csillárjai is koponyából készültek. Több mint 40 ezer ember földi maradványai találhatók itt.

Mexikóban sokszor örömünnep egy temetés és különösen az a halottak napja, amely zenés, falatozós búcsú hatását kelti. A Museo de los Momies-ban – Guanajuato-ban – 100 múmia található. A legmorbidabb talán Isla de Las Muneca, ahol – egy legenda okán – fára akasztott játékbabák riogatják az erre tévedőket.