Visszakerült a kereszt a Notre-Dame huszártornyának csúcsára

Forrás: MTI

 2023. december 06. 19:50

Szerdán visszakerült a kereszt a 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépített huszártornyára.

A keresztet délután egy daru emelte a levegőbe, és arról szerelték fel a huszártorony tetejére, amelynek sziluettje az elmúlt napokban egyre inkább kirajzolódott az állványzat mögött.

A keresztet két nappal azelőtt helyezték vissza, hogy Emmanuel Macron francia elnök látogatást tesz az építkezésen, napra pontosan egy évvel azelőtt, hogy a gótikus építészet remekműveként számon tartott katedrális újranyitja kapuit.
Az illetékes hatóságok döntése alapján a székesegyházat az eredeti formájában állítják helyre. A leomlott, 66 méter magas huszártorony 1860-ban épült Eugene Viollet-le-Duc tervei alapján, miután az eredetileg 1250-ben épített szerkezetet 1786 és 1792 között lebontották.

A huszártorony fokozatos újbóli megjelenése az égen jelzi hónapok óta a párizsiak számára a munkálatok előrehaladását. A torony földfelszínhez viszonyított magassága 96 méter lesz, mint az összeomlott toronyé, és ugyanolyan anyagokból készül, mint az eredeti: a szerkezete tölgyfából (220 tonna), a borítása és a díszítése pedig ólomból (140 tonna), a csúcsát egy korona, egy kakas és egy kereszt díszíti.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Notre-Dame helyreállítása

Fotó: 123rf.com

A kakas szerdán még nem volt látható a kereszt tetején. "Még nem helyezték vissza" – közölte a francia elnöki hivatal, amely azt is tudatta, hogy a katolikus hagyományoknak megfelelően a kakast "meg fogják áldani a következő napokban, egy, az államfő látogatásától független szertartás keretében".

A huszártoronyra egy új kakas kerül, mert azt, amelyik túlélte a tűzvészt, egy készülő múzeumban fogják kiállítani.
Az újjáépítést vezető Philippe Jost a múlt héten azt közölte, hogy miután a huszártorony elérte a 96 méteres magasságot, a következő lépés az lesz, hogy beborítják ólommal, majd az állványzatot, amely jelenleg eltakarja, lebontják.

A székesegyházban 2019. április 15-én csaptak fel a lángok, elpusztítva a tetőzetet és a huszártornyot.