Súlyos fogyasztóvédelmi bírságokra számíthatnak a légitársaságok

Forrás: turizmus.com

 2023. november 02. 17:57

Új törvénytervezetet dolgozott ki az Igazságügyi Minisztérium, amely elsősorban a fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti eljárások, valamint bírságok esetében hoz változásokat az online kereskedelem terén, továbbá a légitársaságokkal kapcsolatos panaszok kezelésében is.

A tervezet emellett tisztázza és kibővíti a fogyasztóvédelmi hatóság jogköreit a légitársaságokkal szembeni panaszok kezelésére. Az indoklás szerint szükség van egyértelmű szabályokra a visszautasított beszállás, a törölt vagy hosszú ideig késő légi járatok esetén az utasoknak járó kártalanítás és segítség nyújtása terén.

Az új törvény értelmében a hatóságnak a jövőben lehetősége lesz általános szankciókat, például fogyasztóvédelmi bírságokat alkalmazni, vagyis a jövőben hatékonyan dönthet az ilyen típusú fogyasztói panaszokról, és előírhatja a légitársaságoknak a szükséges kártalanítást vagy más fogyasztói igények teljesítését. De a csoportos panaszok mellett a hatóság az egyénileg benyújtott reklamációkban is dönthet – ismerteti a Parlament honlapján megjelent tervezetet a Portfolio.hu.

A szaktárca jobban védené a törölt vagy hosszú ideig késő légi járatok utasait

Fotó: 123rf.com

A tervezet értelmében jelentősen emelkedik a bírságok alsó és felső határa, mert az előterjesztés indoklása szerint a jelenlegi alacsony összegek nem rendelkeznek kellő visszatartó erővel. A fogyasztóvédelmi tételek esetében az alsó határ 15 000 forintról 1 millió forintra emelkedik, míg a felső határ 200 000 forintról 3 milliárd forintra terjedhet.Az új tervezet szerint az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások esetében különleges szabályok alkalmazhatók: az ismételt jogsértések esetén a bírságok összege további emelkedést mutathat az éves nettó árbevétel függvényében.

Az online piacfelületeken elkövetett jogsértések esetében a bírságok összege az érintett vállalkozás árbevételének 5 százalékáig terjedhet, továbbá a fogyasztóvédelmi hatóság jogosult lesz az elektronikus adatok ideiglenes hozzáférhetetlenné tételére a szabálytalan kereskedelmi gyakorlatot folytató cégek esetében.